Banat
Festivalul Etniilor la Timișoara

Festivalul Etniilor la Timișoara

Diac. Răzvan Fibișan, 13 Iunie 2018

În anul Centenarului Marii Uniri, Muzeul Satului Bănățean Timișoara a găzduit duminică, 10 iunie, ediția cu numărul 18 a Festivalului Etniilor. Evenimentul a început cu alaiul etniilor, la ora 14:00, urmând un traseu de la casa nașului – anul acesta etnia aromână – și a continuat prin muzeu la fiecare etnie în ritm de fanfară, unde participanții au gustat produse de gastronomie tradițională specifice etniilor invitate. Festivalul Etniilor a urmat tipicul unei rugi bănățene la care comunitatea a celebrat bucuria de a fi împreună prin muzică, dans și gastronomie tradițională.

„Celebrarea multiculturalității specifice Banatului, prin intermediul obiceiurilor și tradițiilor specifice etniilor: sârbă, germană, maghiară, bulgară, slovacă, rromă, evreiască, ucraineană, cehă și aromână, a arătat frumusețea costumelor populare, gustul preparatelor gastronomice de odinioară, aducând pe scena Muzeului Satului Bănățean cântece și dansuri în care datina se păstrează vie”, au spus organizatorii.

Muzeul Satului a fost, ca de altfel, de nenumărate ori, o ­imagine perfect reușită a multicul­turalității specifice Banatului. Pe lângă ansamblurile etniilor, un recital în premieră a fost susținut de solistul Stelu Enache, care este renumit pentru promovarea muzicii aromâne și colaborările lui cu Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara de la 10 prăjini. Spectacolul a început la ora 16:00 și fiecare etnie a susținut un program artistic. Festivalul a adus la Muzeul Satului mai mult de 200 de artiști, reprezentând 10 etnii din Banat. Festivalul Etniilor a fost organizat de către Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean, fiind sprijinit financiar de Consiliul Județean Timiș.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!