Banat
Festivalul românilor de pretutindeni la Arad

Festivalul românilor de pretutindeni la Arad

Protos. Iustin Popovici, 25 August 2018

Parohia Arad-Grădişte organizează duminică, 26 august, cea de-a zecea ediţie a Festivalului Românilor de Pretutindeni. Evenimentul face parte din programele culturale ce se derulează în cadrul Arhiepiscopiei Aradului sub auspiciile Centenarului Marii Uniri de la 1918.

La acest festival participă în fiecare an români nativi din vecinătatea granițelor României, cu vârste între 12 și 78 de ani, care și-au păstrat tradițiile și obiceiurile predându-le ca un tezaur din generație în generație. Zonele din care vor veni și anul acesta sunt: Voievodina și Timoc-Serbia, Chișinău, Cimișlia și Cahul-Republica Moldova, Cernăuți și Herța-Ucraina, Gyula-Ungaria. Grupurile sunt însoțite de preoți și ierarhi, cât și de lideri culturali.

Duminică, 26 august, începând cu ora 9:30, toți românii veniți de peste hotare vor participa la Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Arad Grădiște 1, împreună cu toți credincioșii arădeni care vor fi prezenți. Sfânta Liturghie va fi săvârșită de către chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, dimpreună cu Preasfin­țitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, invitaţi să slujească fiind şi Înaltpreasfințitul Părinte Mihail, Arhiepiscop de Praga și al ținuturilor cehe, Preasfințitul Părinte Veniamin Goreanu, Episcop de Basarabia de Sud, Prea­sfințitul Siluan, Episcop al românilor din Ungaria, părintele Alexandru Boian, vicar al Timocului, părintele Andrei Danciu, preotul românilor din Praga.

Începând cu ora 16:00, în curtea bisericii se va desfășura evenimentul cultural unde sunt așteptați toți arădenii care vor să simtă acel suflu și acea emoție patriotică transmisă cu dor de toți românii care vor evolua pe scenă. Pe lângă grupurile artistice din Serbia, Republica Moldova, Ucraina și Ungaria, vor veni în fața arădenilor și invitații speciali precum Stela Botez din Republica Moldova, și artistul Nicolae-Furdui Iancu, însoțit de formația Crai Nou.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Arhiepiscopiei Aradului, Primăriei Municipiului Arad, Consiliului Județean Arad, Centrului Cultural Județean Arad, Centrului Cultural Municipal Arad, Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Festivalul Românilor de Pretutindeni, inițiat și organizat de părintele Mihai-Octavian Blaj, a debutat în urmă cu 10 ani în localitatea Covăsînț, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, iar din anul 2016 se desfășoară în municipiul Arad, în arealul bisericii ortodoxe Arad-Grădiște 1, într-un spațiu special amenajat pentru organizarea de evenimente culturale și spirituale de o înaltă trăire românească.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!