Banat
Festivalul „Zilele Artei Sacre” la Partoș

Festivalul „Zilele Artei Sacre” la Partoș

În perioada 12 mai - 10 iunie a avut loc în localitatea Partoș, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și în organizarea Asociației Semper Agape împreună cu numeroși parteneri, cea de a treia ediție a Festivalului „Zilele Artei Sacre”.

Experiența acestor zile s-a dorit a fi o icoa­nă a chipului în care Biserica îmbră­țișează și valorifică tot ceea ce omul creează în râvna sa pentru frumos, pentru Dumnezeu, pentru bucuria semenilor. Duhul lui Dumnezeu atinge și imprimă darul artistului devenit un creator de frumos și de bucurie, conferindu-i splendoare și lumină. De aici forța artei adevărate de a transmite, de a înnobila și de a transforma. Și la această ediție, întâlnirea sacrului cu artele s-a produs prin muzică, corală sau instrumentală, prin teatru, film, fotografie, pictură sau sculptură, prin artele plastice contemporane în general, prin conferințe, prin folclor autentic.

Pe durata câtorva săptămâni, o serie de astfel de evenimente specifice au strâns în micul sat adunat în jurul vechii mănăstiri un număr foarte mare de artiști, intelectuali, tineri iubitori de spiritualitate și cultură. Evenimentele au fost organizate în diferite locații ale satului, puse la dispoziție de către mănăstire sau Primăria Banloc. Ele au debutat în seara de 15 mai, la Sala Chris­tiana a Centrului cultural și social al mănăstirii, cu dublu concert coral susținut de către Corul „Floris” al orașului Jimbolia, condus de către maestrul Iosif Todea, care este și dirijorul corului Filarmonicii Banatul din Timi­șoara, precum și de către Corul „Stephanus” din Timișoara, dirijat de către pr. prof. Nicolae Belean.

De asemenea, în perioada 18-20 mai a avut loc tabăra de fotografie Fotopoetica, condusă de regizorul Francisc Mraz, autor a peste 50 de filme de scurt și lungmetraj, care și-a prezentat și rodul muncii sale în cadrul expoziției vernisate în aceeași locație în seara de 19 mai și care poate fi vizitată până la sfârșitul acestei veri. Festivalul a cuprins și o expoziție de sculptură și desen a renumitului artist Mircea Roman, vernisată la Casa „Regina Elisabeta” din localitate în ziua de 20 mai de către doamna prof. univ. dr. Ileana Pintilie, istoric și critic de artă. Desfă­șurarea Zilelor Artei Sacre a cuprins în data de 26 mai și Simpozionul național „Banatul și Marea Unire din 1918”, realizat de către Școala „Anghel Saligni” din Banloc, împreună cu Primăria Banloc, Inspectoratul Școlar Județean Timiș și cu alți parteneri. Locațiile au fost Sala Christiana și căminul cultural din localitate. Au luat cuvântul doamna prof. dr. Liliana Danciu de la Universitatea de Vest din Timi­șoara, domnul prof. dr. Vasile Dudaș, istoric, precum și alți invitați care au subliniat impor­tanța extraordinară a acestui memorabil eveniment în istoria românilor, dar și implicațiile lui actuale. Copiii din mai multe școli au prezentat frumoase momente artistice, precum și lucrări plastice tematice pentru care au primit premii.

Două recitaluri de muzică clasică au întregit atmosfera de bucurie și lumină a Zilelor Artei Sacre de la Partoș. Ele au avut loc la Sala Christiana în zilele de 19 mai - pian și vioară, Ada Vizman (Elveția) și Lucian Petrilă (Filoarmonica Timișoara), respectiv 2 iunie - qvartet de violoncele, Multi Celli, cu participarea doamnei Alexandra Guțu. Acest din urmă eveniment a fost prezentat de Sorina Jecza, președinta Fundației „Triade” din Timișoara. Festivalul a mai cuprins proiecția filmului „Silence” al regizorului Martin Scorsese (Sala Christiana), emo­ționanta reprezentație teatrală „Prezent” a actorilor Cătălin Ursu, Ana Maria Cojocaru, Raul Lăzărescu și Raul Baștean de la Teatrul Național Timișoara (căminul cultural din localitate, 8 iunie).

Ediția a treia a festivalului s-a încheiat în după-amiaza de duminică, 10 iunie, cu o paradă prin sat a portului popular și cu momente folclorice de excepție susținute de către cunoscuții artiști Felicia Stoian (cea care a și prezentat evenimentul), Maria Coman, Ciprian Pop, precum și de către ansamblurile școlilor din Voiteni, Banloc, Livezile. Au fost expuse costume tradiționale românești care au fost prezentate cu mult profesionalism de către doamna Maria Mândroane, etnograf la Muzeul Satului Bănățean Timișoara. Festivalul „Zilele Artei Sacre” din satul Partoș se ­constituie într-o frumoasă pledoarie pentru redescoperirea lui Dumnezeu și a oamenilor, a bucuriei de a trăi.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!