Banat
Film documentar despre Marea Unire la Caransebeș

Film documentar despre Marea Unire la Caransebeș

Darius Herea, 19 Noiembrie 2018

La Cinematograful „Luna” din Caransebeș a avut loc, săptămâna trecută, un eveniment cultural care a reliefat momentul 1 Decembrie 1918. A fost prezentat un film documentar de lungmetraj închinat orașului Alba Iulia, Cetatea Marii Uniri. Potrivit părintelui profesor Florin Dobrei de la Secția de Teologie Ortodoxă Didactică din Caransebeș, „acest film a scos în evidență impor­tanța vechii capitale a Ardealului, atât din punctul de vedere al istoriei laice, cât mai ales din punctul de vedere al istoriei bise­ricești”.

La eveniment au fost prezenți preoți din municipiul Caransebeș și din împrejurimi, profesori de religie, elevi de la Seminarul „Episcop Ioan Popasu” și studenți de la Secția de Teologie Didactică din Caransebeș, precum și alți oameni care au dorit să vadă momentele importante ce s-au petrecut de-a lungul istoriei în Cetatea de la Alba Iulia, momentul central constituindu-l Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

În debutul filmului, precum și la final, părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, și părintele profesor Florin Dobrei au explicat publicului prezent de ce a fost realizat acest documentar, precum și contribuția bănă­țenilor: preoți, oameni de cultură și alte personalități, la marele deziderat al românilor din 1918.

Din partea Episcopiei Caran­se­beșului a fost împărțită tuturor celor prezenți la acest eveniment o carte apărută anul acesta la Editura „Partoș” din Timișoara și care este intitulată „Biserica românească din Banat și Marea Unire”.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!