Editorial
Foloasele prigoanei împotriva educaţiei religioase din Şcoală

Foloasele prigoanei împotriva educaţiei religioase din Şcoală

08 Mai 2015

După cum ştim că toate cele care ni se întâmplă sunt cu voie de la Dumnezeu şi pe măsura puterilor noastre, tot astfel putem lua şi evenimentele recente, legate de statutul orei de Religie. Dincolo de aspectele neplăcute, stresante, îngrijorătoare, la o analiză mai atentă s-ar putea să descoperim că, de fapt, întâmplările acestea au mai multe foloase decât ponoase.

Cum despre neajunsuri s-a tot vorbit, aleg să spun astăzi câteva cuvinte despre foloase. Un prim câştig îl constituie reunirea, reîntregirea Bisericii. Clerul a redescoperit că şi mirenii pot gândi şi acţiona duhovniceşte, iar poporul a înţeles că preoţii nu au depus armele şi nu au pactizat cu „bucuriile” acestei lumi, aşa cum spuneau unii defăimători. Au redescoperit că doar împreună sunt Biserica.

Altul este acela că s-a produs o trezire ca urmare a zguduirii prin care am trecut, a reînviat spiritul Bisericii luptătoare, ne-am extras din picoteala măruntă în care ne treceam zilele, ne-am amintit că suntem în război, un război care nu a încetat nicicând, dar de care noi uitaserăm. Suntem de acum, în mod clar, mai atenţi, mai vigilenţi, mai pregătiţi, mai antrenaţi. Depăşim emoţiile, nesiguranţa, bâlbâielile, devenim luptători iscuiţi, decişi, experimentaţi.

Folositor a fost şi prilejul ca fiecare, în faţa provocării neruşinate, prin reacţia şi măsura implicării sale, să dea măsura credinţei sale, astfel că s-au separat apele, adică s-au demascat mulţi dintre lupii în blană de oaie şi s-au arătat care sunt adevăraţii luptători.

Şi, nu în ultimul rând, ne putem bucura şi minuna încă o dată de marea înţelepciune şi grijă a lui Dumnezeu faţă de noi, Care lasă să ne lovească în pânze şi vântul furtunilor, pentru ca a noastră credinţă, pilotul existenţei noastre, să nu adoarmă legănată de cântecele de sirenă ale simţurilor, iar corabia să fie lovită şi scufundată de valurile patimilor. (Paul Ghiţiu)


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!