Banat
Forumul publiciștilor bănățeni la Ferendia

Forumul publiciștilor bănățeni la Ferendia

Pr. Valentin Bugariu, 05 Noiembrie 2018

În localitatea timișeană Ferendia s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute cea de-a 8-a ediție a Forumului Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat. Lucrările forumului au avut loc în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, după săvârșirea Sfintei Liturghii de către pr. Tiberiu Dan Gherasim.

După Sfânta Liturghie au fost deschise lucrările forumului prin două lansări de carte. Profesorul Ioan Traia, președintele Asociației Publiciștilor Presei Rurale din Banat, a mulțumit membrilor asociației, dar și invitaților și enoriașilor din Ferendia care au fost în biserică pentru a se împărtăși de cele două lansări de carte. Prima carte prezentată a fost Ferendia. Satul de pe șapte coline, Editura Eurostampa, Timișoara, 2018, 486 p. Aceasta a fost prezentată de 4 vorbitori: prof. Marius Iosif Circa, scriitorul Ion Marin Almăjan, istoricul Ion Hațegan și criticul literar Florin Popovici. Autorul, Ioan Traia, a mărturisit în debutul prezentării de carte faptul că documentarea pentru realizarea Monografiei a început în clasa a VIII-a, când, împreună cu un prieten, Marcel Sămânță, a aflat de un caiet cu însemnări din sat care a aparținut lui Iosim Balosin. Cheia alcătuirii acestei scrieri monografice a constat în legătura dintre istorie și loc, iar memoria colectivă a reprezentat motorul consemnării faptelor.

Profesorul Marius Iosif Circa, într-o recenzie atent realizată, consideră Monografia Ferendiei o reușită frumoasă și monumentală, o veritabilă cronică a satului. Socotită a fi o fântână a cunoașterii, Ferendia „ne este dragă ca o tinerețe”. Prin cuprins, subiectul tratat se extinde asupra formării poporului român. În 1804 „s-a pus satul la rând”, adică a fost sistematizat. În capitole distincte, autorul Ioan Traia tratează apariția Bisericii: ridicarea locașului de cult, șirul preoților cu un medalion substanțial al părintelui Traian Olde, apoi sunt amintiți colaboratorii preotului, troițele, crucile de hotar și vizitațiile canonice. Școala, odată înfloritoare, este descrisă în amănunt. Între dascăli, un loc special îl deține învățătorul Achim Miloia, tatăl istoricului Ioachim Miloia. Capitolul al V-lea ilustrează așezarea tradițională, dar și temperamentul ferengienilor. Scriitorul Ion Marin Almăjan a mărturisit că lectura volumului a fost făcută cu creionul în mână. Cartea, prin cuprins, este una neobișnuită pentru o monografie rurală, ea se poate constitui într-o monografie a Banatului. Realizată printr-o muncă uriașă care a îmbinat acrivia cercetătorului cu inima bănă­țeanului, volumul oferă și o descriere psihologică a ferengianului, a portului, dar și a casei.

Istoricul Ion Hațegan a evidențiat că prietenul Ioan Traia, prin râvna cărturărească și calitățile sufletești, face cinste Banatului. Prin efortul susținut a reușit să realizeze o Asociație a monografiștilor din Banat și Crișana. Criticul literar Florin Popovici a apreciat Monografia în care cantitatea este pro­porțională cu calitatea. Prin această lucrare, Ferendia este așezată pe harta monografismului bănățean. Cartea este întocmită după toate rigorile științifice, cu aparat critic, bibliografie bogată, dar și documente inedite. În cadrul dis­cuțiilor s-a reliefat și faptul că Ioan Traia nu are vocația risipirii caracteristică fiului risipitor din parabola biblică, ci are vocația punerii laolaltă, el fiind un mobilizator de conștiințe. De asemenea, s-a menționat că, sub presiunea globalizării, fiecare sat ar trebui să păstreze la loc de cinste 3 cărți care individualizează comunitatea, dându-i putere și personalitate: Abecedarul, Evanghelia și Monografia.

Cea de-a doua carte, Aso­ciația Publiciștilor Presei Rurale din Banat, autor Ioan Traia, Editura Eurostampa, Timi­șoara, 2018, 281 p., a fost prezentată de prof. Marius Iosif Circa și părintele Valentin Bugariu. Volumul reprezintă o monografie a asociației care, anul acesta pe 10 aprilie, a împlinit 10 ani de activitate neîntreruptă. Înființată de către prof. Ioan Traia, asociația a reușit să ofere un cadru organizat, în care au avut loc întâlniri, comunicări științifice, lansări de carte. Tot în cadrul întâlnirilor au fost aniversate revistele, care au împlinit vârste rotunde, au fost lansate monografii a unor sate sau parohii. Capitolul al II-lea creionează medalioanele membrilor fondatori și de onoare, iar ultimul capitol prezintă revistele și redactorii acestora.

În partea a doua a forumului a fost decernat Premiul „Aurel Turcuș și Pavel P. Filip” redactorului „Foii Săcălazului”, ­Gheorghe Blejușcă (Laudatio ec. Petru Opruț), Sever Lazăr (Laodatio prof. Octavian Gruița), redactor „Lumina satului” (Giroc) și prof. Traian Galetaru (Laodatio ec. Ioan Olărescu), redactor al revistei „Suflet nou” (Comloșu Mare).

La final, membrii asociației au făcut un popas la capela ridicată de Vasile Marcu în cimitirul confesional al satului în 1898.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!