Actualitate religioasă
Forumul „Tinereţe şi Speranţă“, la a XV-a ediţie

Forumul „Tinereţe şi Speranţă“, la a XV-a ediţie

ştefan Mărculeţ, 23 Iulie 2013
Asociaţia Ortodoxă pentru o Lume Nouă (AOLN) organizează în fiecare an la Mănăstirea „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus un eveniment dedicat tinerilor, numit Forumul „Tinereţe şi Speranţă“. Ediţia din acest an adună peste 50 de tineri între 18 şi 30 de ani, iar printre invitaţi se numără Preasfinţitul Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului.
 
Vacanţa de vară reprezintă pentru mulţi dintre tineri un bun prilej de a petrece timpul liber prin diferite activităţi, mai mult sau mai puţin ziditoare de suflet. Încă din anii '90, un grup de tineri ortodocşi a avut ideea de a oferi o alternativă la clasicele tabere de vară, prin Forumul „Tinereţe şi Speranţă“, o manifestare prin care se îmbină armonios prietenia sinceră, rugăciunea, muzica de bun-gust, drumeţiile şi jocurile. AOLN a primit încă de la început sprijinul Mitropoliei Ardealului la acest proiect, atât prin oferirea unei locaţii deosebite, la Sâmbăta de Sus, cât şi prin binecuvântarea dată la începerea fiecărei ediţii. 
 
Ediţia din acest an numără a XV-a întâlnire a tinerilor ortodocşi, din toate colţurile ţării, din diaspora şi din Republica Moldova. Astfel, în perioada 22-28 iulie, participanţii la forum au posibilitatea să-şi facă noi prieteni, să găsească răspunsuri la multe dintre întrebările ce-i frământă şi să aibă parte de o nouă şi inedită experienţă, cea de intrare în familia AOLN. O echipă de 12 organizatori a pregătit în acest an un program tematic de rugăciune, de conferinţe, de întâlniri cu oaspeţi deosebiţi, prin care se doreşte apropierea tinerilor de Biserică. Aşa cum a spus preşedintele AOLN, Alexandru Barna, în cuvântul de inaugurare a forumului, acest eveniment începe din prima clipă a sosirii la Sâmbăta de Sus, şi în realitate nu se termină niciodată. „Ediţia aceasta este dedicată părintelui Teofil Părăian şi, împreună cu un grup de suport constituit în vederea protejării memoriei şi operei părintelui, încercăm 
 
să-i aducem în forum amintirea, textele şi învăţăturile. Am colaborat strâns cu PS Episcop Sofian Braşoveanul în acest sens. O parte l-am cunoscut pe părintele Teofil, dar alţi tineri participanţi nu au avut această ocazie şi în special pentru aceştia am dedicat această ediţie memoriei marelui duhovnic. Tematica generală este tinereţea şi modul în care îşi poate găsi tânărul speranţa într-o lume din ce în ce mai negativă“, a spus Alexandru Barna.

Conferinţe cu oaspeţi de seamă

Programul unei zile de tabără este foarte complex. În primul rând, tinerii pun în prim plan partea duhovnicească a şederii lor la mănăstirea făgărăşeană, încât dimineaţa, de la ora 7:00, vor participa la Sfânta Liturghie oficiată în paraclisul aşezământului monahal. După slujba religioasă, tinerii vor participa în prima parte a zilei la o întâlnire cu un invitat special, care va răspunde la întrebările legate de credinţă, de viaţă şi de preocupările tinereşti. „Îi avem ca invitaţi, pe lângă PS Episcop Sofian, şi pe părintele Mihail Bobârnat, de la mănăstirea ce ne găzduieşte, pe părintele profesor Vasile Grăjdian, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pe Ovidiu Bojor, care va veni încărcat cu anii săi, dar cu spiritul tânăr pentru a le vorbi tinerilor, pe Marius Berescu şi pe Michael Smith de la Asociaţia «Fondacio» din Franţa, colaborator apropiat al AOLN“, ne-a mai spus Alexandru Barna.
 
Nu vor lipsi din program cântecul, jocurile, drumeţiile în minunaţii munţi ce ocrotesc mănăstirea, dar şi atelierele de creaţie, cum ar fi cele de pictat icoane, filmele şi vizitarea obiectivelor turistice din zonă. Nu vor lipsi de la forum nici ateliere culturale şi religioase, axate pe valorile credinţei ortodoxe.
 

Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!