Transilvania
Fotografii de arhivă din Moldova de peste Prut, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Fotografii de arhivă din Moldova de peste Prut, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

22 Noiembrie 2018

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Național al Țăranului Român și Ambasada Republicii Moldova în România deschid sâmbătă, 24 noiembrie, ora 14.00, expoziția de fotografie „Așa văzut-a Zaharia – improvizații într-o lume captivă”.

Recent descoperită în podul unei case abandonate, la 200 kilometri de Chiși­nău, arhiva fotografică a lui Zaharia Cușnir oferă posibilitatea de a privi viața rurală din Moldova de peste Prut, după Al Doilea Război Mondial. „Expoziția este rezultatul unui exercițiu curatorial și de cercetare interdisciplinar și prezintă – în premieră în România – o selecție inedită din cele peste 4000 de clișee salvate, aflate în prezent în proces de conservare, digitizare și documentare”, conform Muzeului Țăranului Român.

„Unirea Basarabiei cu Regatul României a confirmat printr-un act politic o comunitate de limbă și cultură, fiind succedată după două decenii de anexarea Basarabiei de către URSS. Asemenea oricărei schimbări politice majore, acest moment de ruptură a lăsat spații albe în istoria oficială și traume în memoria colectivă. Dincolo de interpretările propuse de istorici asupra acelor momente frământate și a perioadelor în care Basarabia și România au avut evoluții separate, avem la îndemână micro-istoriile, care nuanțează și dau relief vieții sociale de la est de Prut. O astfel de micro-istorie – de data aceasta vizuală – este și cea a lui Zaharia Cușnir și a satelor pe care el le-a fotografiat în anii ’50-’60, în mai bine de 4000 de clișee”, conform organizatorilor.

Astfel, „recent descoperită în podul unei case abandonate, la 200 kilometri de Chișinău, arhiva fotografică a lui Zaharia ne oferă astăzi șansa rară de a privi viața rurală din Basarabia de după război într-o manieră care eludează realitatea îngrădirilor dictate de propaganda și discursul oficial al epocii. Fotograful-țăran școlit la Iași eșuează în încercarea de a se împotrivi intrării în colhoz, fiind închis o vreme. Se va refugia în schimb în fotografie. Cu o arie de cuprindere limitată la câteva sate, Zaharia Cușnir este un etnograf inocent, care înregistrează episoadele sărbătorii și ale cotidianului, scene casnice sau de convivialitate, însă fără a se opri la ceea ce poate face oricine deține un aparat foto. Observația sa aparent tăcută este surprinzătoare prin dinamica multora dintre cadre, parcă impregnate de o stare de film. Îndrăzneala de a construi imaginea prin compoziții, straturi și relații între personaje și aparatul foto pare neverosimilă pentru acea perioadă într-un sat aflat la marginea URSS și cu atât mai mult pentru un sătean de rând – fierar, zidar, lucrător în colhoz –, a cărui viață a însoțit istoria Basarabiei de la apartenența la Imperiul Țarist până la căderea blocului socialist. Se poate spune fără nici o ezitare că Zaharia Cușnir este noua descoperire din familia inocenților, alături de Costică Acsinte și Vivian Maier”, mai arată organizatorii.

„Așa văzut-a Zaharia – improvizații într-o lume captivă” se alătură celorlalte proiecte curatoriale pe care Muzeul Național al Țăranului Român le-a conceput de lungul a peste douăzeci de ani în cadrul programelor Arhivei de Imagine, care cuprinde fotografii de la sat și de la oraș, de teren și de studio, realizate de către amatori și de către profesioniști, toate constituindu-se în martori ai unui secol de viață socială în comu­nitățile locuite de români și nu numai. Realizarea acestui proiect se datorează colaborării cu Ambasada Republicii Moldova în România și cu Asociația pentru Fotografie Documentară A-DOF din Chișinău, fiind susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Programul dedicat Centenarului Marii Uniri.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 10 ianuarie 2019, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00, iar intrarea este liberă. Echipa curatorială este format din: Nicolae Pojoga (lector superior, Catedra Multimedia a Academiei de Muzică, Teatru și Arte plastice din Chișinău), Cosmin Manolache, Iris Șerban (Muzeul Național al Țăranului Român din București). Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Ambasadei Republicii Moldova în România, parteneri: Editura Cartier, Asociația pentru Fotografie Documentară A-DOF din Chișinău.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!