Actualitate religioasă
Fundaţia Filantropia Timişoara luptă împotriva traficului de persoane

Fundaţia Filantropia Timişoara luptă împotriva traficului de persoane

27 Februarie 2013

Zilele trecute a avut loc seminarul intitulat „Colaborarea interinstituţională în lupta împotriva traficului de persoane“. Evenimentul s-a desfăşurat la Tabăra de tineret din Chevereş, judeţul Timiş, şi a fost organizat de Fundaţia Filantropia, filiala Timişoara, împreună cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi alte instituţii.

La campanie au participat 32 de voluntari (studenţi şi elevi) din cadrul organizaţiilor implicate. Voluntarilor le-au fost aplicate teste de evaluare iniţială pentru a stabili nivelul de cunoaştere a fenomenului traficului de persoane. Pentru înţelegerea cât mai eficientă a fenomenului, s-au aplicat proiecţii de film, în care au fost prezentate diferite cazuri ale unor victime implicate în fenomenul traficului de persoane. Echipa de traineri a fost formată din membrii ONG-urilor şi instituţiilor de stat implicate în prevenirea şi combaterea traficului de persoane.

În fiecare an, numărul victimelor traficului de persoane este în creştere şi tot mai multe persoane sunt supuse riscului de a deveni victime. Cauzele acestui fenomen sunt lipsa locurilor de muncă, sărăcia şi lipsa de informare a populaţiei. Persoanele vulnerabile sunt supuse riscului de a deveni victime ale traficului de persoane. Categoriile cele mai predispuse acestui risc sunt: şomerii, persoanele care provin din medii sărace, persoane din zone rurale, copii şi tineri care provin din familii dezorganizate, persoane cu handicap şi orice altă categorie de persoane vulnerabile. Formele de trafic de persoane sunt: exploatarea sexuală, exploatarea prin pornografie infantilă, exploatarea prin muncă, exploatarea prin cerşetorie, exploatarea prin obligarea la comiterea de infracţiuni. Cea mai întâlnită formă de trafic de persoane este exploatarea sexuală. Tinere femei, dar şi fete minore sunt obligate la prostituţie. O altă categorie de trafic de persoane este exploatarea prin muncă, victimele sunt femei şi bărbaţi, dar şi fete, şi băieţi obligaţi să muncească pentru traficanţi. De asemenea, şi cerşetoria este o formă de trafic de persoane. Cei mai predispuşi la această formă de trafic sunt copiii, bătrânii şi persoanele cu dizabilităţi fizice şi psihice. Conform rezultatelor aşteptate, toţi participanţii au înţeles gravitatea fenomenului de trafic al persoanelor, dar şi importanţa implicării lor în prevenirea şi combaterea acestuia. (Alina Lozici)


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!