Gazprom va scumpi gazele pentru Europa cu 4%

29 Octombrie 2007

▲ Reprezentanţii companiei Gazprom susţin că preţul gazelor pentru Europa va fi de 275,1 dolari mia de metri cubi în anul 2008, ceea ce înseamnă o creştere cu 4% a preţului ▲ În toamna anului trecut, compania calculase că, în 2007, va vinde în Europa gaze naturale în medie cu 293,8 dolari mia de metri cubi, însă previziunile au fost modificate ulterior - ultimul plan fiind calculat pentru 265 de dolari ▲ Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România va sprijini proiectul „Nabucco“ ▲

Bugetul companiei Gazprom pentru 2008 este încă în lucru, dar Gazprom Eksport şi-a prezentat deja prognoza tarifară pentru Europa - 275,1 dolari mia de metri cubi, anunţă cotidianul „Vedomosti“, citând surse proprii. Aceasta înseamnă o creştere cu 4% faţă de preţul actual. Livrările planificate sunt la nivelul a 157,6 miliarde de metri cubi (exclusiv gazele Gazpromului). Informaţia a fost confirmată de unul din managerii Gazprom eksport. Europa a fost dintotdeauna principala piaţă de desfacere pentru compania rusă, aducând peste jumătate din profit. Judecând după previziunile pe anul viitor, veniturile realizate din exporturile europene vor constitui baza bugetului - profitul net al concernului din vânzări va fi de minim 43 de miliarde de dolari, cu 20% mai mult decât anul acesta. Analiştii au fost însă surprinşi de prudenţa Gazpromului, notează „Vedomosti“. Începând din primăvară, produsele petroliere se scumpesc stabil: preţul la combustibil diesel a crescut, din aprilie până în octombrie, cu 48%. Această scumpire va influenţa inevitabil contractele Gazprom - preţurile practicate pe pieţele europene sunt dependente de cotaţiile pentru preţul la produse petroliere din ultimele 6-9 luni. De aceea, prognozele experţilor diferă considerabil de cele ale Gazpromului: Evghenia Disliuk, de la Uralsib, crede că, în 2008, gazul pentru Europa va costa peste 290 de dolari mia de metri cubi, iar analiştii de la Troika Dialog consideră că în primul trimestru al anului viitor preţurile europene ale Gazprom ar putea să treacă pentru prima dată de 320 de dolari mia de metri cubi. Chiar şi Ministerul Dezvoltării Economice prognozează un preţ de 281 de dolari mia de metri cubi. Numai experţii de la compania de audit Brockerkreditservice sunt de părere că preţul nu va urca mai sus de 273 de dolari mia de metri cubi. Dar Gazprom s-a fript deja cu prognoze optimiste, aminteşte „Vedomosti“. În toamna anului trecut, compania calculase că, în 2007, va vinde în Europa gaze naturale în medie cu 293,8 dolari mia de metri cubi, obţinând, astfel, un profit de 46 de miliarde de dolari. Previziunile au fost modificate ulterior - ultimul plan fiind calculat pentru 265 de dolari.

România sprijină proiectul „Nabucco“

Preşedintele Traian Băsescu a exprimat, în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu Jozias van Aartsen, coordonatorul din partea Comisiei Europene pentru realizarea gazoductului „Nabucco“, întreaga disponibilitate a autorităţilor române de a sprijini eforturile oficialului european pentru transpunerea în practică a acestui obiectiv. „Convorbirile au urmărit stabilirea cadrului de cooperare dintre autorităţile române şi coordonatorul european, în vederea asigurării implementării proiectului «Nabucco». Totodată, preşedintele Băsescu a subliniat importanţa majoră pe care România o acordă acestui proiect de diversificare a căilor de alimentare a spaţiului Uniunii Europene cu gaze naturale“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. În cadrul discuţiilor, au fost abordate, de asemenea, alte teme de interes, cooperarea cu statele furnizoare de gaze naturale din Asia Centrală, regiunea Mării Caspice şi Orientul Mijociu, precum şi alte proiecte de transport al gazelor naturale, care să facă legătura dintre regiunea Mării Negre şi spaţiul UE.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!