Timp liber
Grădini zoologice celebre ale lumii

Grădini zoologice celebre ale lumii

Dan Cârlea, 15 Martie 2013

Grădinile zoologice joacă un rol important în educarea copiilor în spiritul dragostei şi respectului pentru natură. Mulţi dintre noi ne amintim cât de mult ne-a bucurat vizitarea uneia din grădinile zoologice ale ţării noastre, pe când eram copii, cât de uimiţi am fost de gâtul girafei sau de masivitatea elefantului.

Dincolo de aspectul educativ al grădinilor zoologice, în perioada modernă se pune accentul şi pe salvarea anumitor specii pe cale de dispariţie, încercându-se crearea de condiţii pentru ca acestea să se înmulţească.  Vom prezenta, pe scurt, unele din cele mai frumoase grădini zoologice ale lumii.

Grădina zoo din Paris

În plină desfăşurare a Revoluţiei Franceze (proces care s-a întins pe zece ani), în 1793 Consiliul Naţional a decis ca toate animalele sălbatice aflate în proprietate privată să treacă în patrimoniul Menajeriei din Versailles, strămoaşa actualei grădini zoologice. Botanistul Jaques-Henry Bernardin de Saint Pierre, care a fost directorul grădinii, ţinea la ideea ca animalele să aibă la dispoziţie condiţii cât mai apropiate de cele pe care le au în mod natural, în zonele de unde provin acestea. Tot el a permis şi accesul publicului în grădină.

Încă de la înfiinţare, grădina din Paris a cunoscut o permanentă dezvoltare şi modernizare, ajungând ca în secolul XIX să aibă cele mai multe animale dintre grădinile Europei.

Casa fiarelor din Spania

În 1770, spaniolii au deschis „Casa de fieras“, pentru ca publicul larg să poată vedea animalele aduse din zonele îndepărtate, aflate sub controlul Imperiului Spaniol. Grădina s-a tot dezvoltat, în prezent fiind compusă, pe lângă zona de uscat, şi dintr-un mare acvaparc, unde vizitatorii sunt încântaţi să vadă animale care provin din mările şi oceanele lumii.

Grădina şi acvaparcul se întind pe 20 de hectare, peste 700 de specii de animale trăind în condiţii foarte bune, încercându-se chiar şi activităţi de înmulţire a urşilor panda, concretizate până în prezent cu naşterea unui ursuleţ pentru prima dată pe teritoriul unei grădini zoologice din Europa.

Recorduri pragheze

Una din cele mai bine cotate grădini zoologice din lume se află la Praga. Ideea fondării a apărut după mariajul prinţului Rudolf de Austria cu prinţesa Stephanie a Belgiei, în anul 1881, dar începerea efectivă a înfiinţării grădinii s-a petrecut în 1919.

Abia în anii â30 grădina a fost deschisă publicului şi de atunci s-a dezvoltat necontenit. În prezent acolo se desfăşoară activităţi intense de înmulţire a unor specii de animale, iar praghezii deţin şi câteva recorduri: în 1938 a eclozat primul condor andin crescut de oameni, în 1942, deci în plin război, s-a născut primul urs polar în urma inseminării artificiale.

Grădina este celebră pentru caii sălbatici pe care îi are: caii lui Przewalski, nişte cai de origine mongolă.

În anul 2002, în urma unor inundaţii masive, o mare parte din averea vie a grădinii s-a pierdut, dar atunci cehii s-au mobilizat extraordinar şi, în numai câţiva ani, au refăcut fondul, ajungându-se ca în anul 2007 grădina lor să fie inclusă în topul primelor grădini ale lumii. 

Vienezii au început cu o menajerie imperială 

În apropierea celebrului Palat Schonbrunn, vienezii şi-au făcut în anul 1752 o menajerie imperială, care a fost şi prima minigrădină zoologică din lume. Împăratul Joseph al II-lea a iubit atât de mult acest proiect, încât a trimis expediţii în cele două Americi şi în Africa pentru a se aduce cât mai multe specii de animale. Din păcate, grădina a fost în mare parte distrusă în timpul bombardamentelor anglo-americane din 1945. Dar apoi grădina zoologică vieneză a fost refăcută, în prezent existând, spre bucuria turiştilor, şi un mare acvariu. Tot această grădină este şi mândra posesoare a unei populaţii de ursuleţi panda, care sunt rari prin grădinile zoologice de pe teritoriul european.

La Moscova pot fi admiraţi tigri siberieni

În perioada ţaristă (1864), un grup de profesori ruşi de la Universitatea din Moscova au fondat grădina zoologică, iar în anul 1919 aceasta a fost trecută de bolşevicii veniţi la putere în patrimoniul primăriei oraşului, aşa cum este şi astăzi. Partea bună este că nu au făcut rău grădinii, dimpotrivă, autorităţile comuniste dezvoltând-o permanent, acest adevărat paradis terestru ajungând una din cele mai bogate grădini din întreaga lume.

Grădina zoologică din Moscova se întinde pe mai mult de 20 de hectare, peste 8.000 de specii de animale bucurând ochii iubitorilor de natură, veniţi din toate colţurile lumii. Această grădină adăposteşte şi câteva exemplare de tigru siberian şi leoparzi de Amur, specii pe cale de dispariţie, pentru care autorităţile ruse fac eforturi deosebite.

Cea mai vizitată grădină zoologică este cea din Berlin

Cea mai vizitată grădina zoologică a lumii este cea din Berlin, care are în jur de 3 milioane de vizitatori anual. Grădina a fost deschisă în 1844, iar primele animale au fost donate de către regele Prusiei Frederick William IV. Cel de-al Doilea Război Mondial a însemnat, din păcate, distrugerea aproape completă a grădinii, atunci pierzându-şi viaţa aproape 3.700 de animale. Însă, după război, nemţii şi-au refăcut grădina, aceasta ajungând astăzi una din cele mai bine cotate din lume. În ultimii ani, cetăţenii planetei au iubit această grădină şi datorită celebrului ursuleţ alb Knut, care a fost respins de mama sa şi a fost crescut de un îngrijitor cu suflet mare, Thomas Dörflein, care din păcate a murit la vârsta de nici 45 de ani, ursuleţul iubit urmându-l după nici trei ani.

Zolli din Elveţia

Cel mai vizitat obiectiv din Elveţia, de către turiştii străini, este Zolli, numele de alint al Grădinii Zoologice din Basel - peste un milion şi jumătate de turişti vin anual să vadă mai mult de 6.800 de animale.

Responsabilii grădinii desfăşoară şi programe de înmulţire a animalelor, reuşind să obţină şi premiere, precum naşterea primului pui de rinocer indian în captivitate şi a primului pui de gorilă. Tot la această prestigioasă grădină zoologică se află şi un grup de măgari sălbatici somalezi, specie dispărută din natură.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!