Actualitate socială
Gratis cu trenul, în Europa

Gratis cu trenul, în Europa

Cristina Zamfirescu, 13 Iunie 2018

Începând de ieri, 12 iunie, şi până pe 26 iunie, tinerii europeni se pot înscrie pentru a obţine un bilet de tren gratuit care le oferă posibilitatea de a călători în ţările Uniunii Europene, din iulie până în octombrie 2018. Candidaţii trebuie să aibă vârsta de 18 ani la 1 iulie 2018, să fie cetăţeni ai UE şi să fie pregătiţi să călătorească în această vară. Tinerii români au alocate 750 de locuri în acest program.

Circa 750 de tineri români cu vârsta de 18 ani vor putea călători gratuit cu trenul pe parcursul acestui an în tot spaţiul Uniunii Europene în baza Programului DiscoverEU, care a fost lansat ieri, a anunţat euro­deputatul Siegfried Mureşan, iniţiator al proiectului în calitate de negociator-şef al Parlamentului European pentru bugetul UE pe 2018.

Tot ce trebuie să facă cei care doresc să beneficieze de acest program este să se înscrie pe site-ul http://europa.eu/youth/discoverEU. Înscrierile au început ieri şi se vor încheia pe 26 iunie.
Prin acest program, tinerii din statele membre UE care au împlinit sau împlinesc 18 ani în perioada 2 iulie 2017 - 1 iulie 2018 pot beneficia de un abonament de tren gratuit de până la 30 de zile cu care să călătorească în Uniune în această vară. Aplicanţii trebuie să fie cetăţeni ai unui stat membru al UE şi să deţină documente valabile de călătorie, carte de identitate sau paşaport, la momentul efectuării călătoriei. Ultima condiţie este să călătorească în perioada iulie - octombrie.

Tinerii trebuie să aibă un plan de călătorie, care să includă şi obiective de patrimoniu cultural. „Va mai fi şi un chestionar european tot legat de anul patrimoniului cultural cu cinci întrebări cărora tinerii trebuie să le răspundă, tocmai pentru ca, dacă numărul de bilete solicitate depăşeşte numărul de bilete pe care-l putem acorda, atunci să se poată face o selecţie”, a afirmat eurodeputatul într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul Biroului de Informare al Parlamentului European în România.

La Programul DiscoverEU se poate aplica nu doar individual, dar şi ca membru al unui grup de maximum cinci persoane, care trebuie să-şi desemneze un lider, acesta fiind cel care completează formularul şi răspunde la întrebări. „Liderul grupului va primi un cod pe care îl va comunica celorlalţi membri pentru a le permite să se înregistreze. Utilizând codul furnizat de lider, membrii grupului se vor înregistra on-line, completând datele lor personale. Toţi membrii grupului trebuie să aibă vârsta de 18 ani”, potrivit programului.

Odată înregistraţi şi acceptaţi în program, participanţii trebuie să îşi înceapă călătoria între 9 iulie şi 30 septembrie 2018. Ei pot călători pe o perioadă de până la 30 de zile şi pot vizita până la patru destinaţii din străinătate.

Programul are un buget de 12 milioane de euro în 2018 şi va oferi pentru cel puţin 20.000 de tineri posibilitatea de a călători în Europa în acest an. Fiecărui stat membru al UE i-a fost alocat un număr de permise de călătorie, pe baza ponderii populaţiei ţării sale în raport cu populaţia globală a Uniunii Europene. Prima rundă de înscrieri, care a fost lansată ieri, permite explorarea propriului continent pentru cel puţin 15.000 de beneficiari. O a doua rundă de înscrieri, care va pune la dispoziţie încă 5.000 de bilete, se va desfăşura în toamna anului 2018.

„DiscoverEU oferă tinerilor o oportunitate excelentă de a explora Europa printr-un periplu personal, lucru pe care nici o carte sau documentar nu ţi-l pot oferi. Am convingerea că această experienţă va aduce o schimbare pozitivă pentru tinerii care participă şi pentru comunităţile pe care le vor vizita”, a declarat şi comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, Tibor Navracsics.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!