Banat
Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale va susține un concert la Arad

Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale va susține un concert la Arad

Protos. Iustin Popovici, 10 Martie 2018

Cu binecuvântarea Înaltprea­sfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale din Bucureşti, condus de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă, va susține astăzi, 10 martie, începând cu ora 18:00, în Catedrala Veche din Arad, un concert de cântări specifice perioadei Postului Mare și patriotice, intitulat „Cântări bizantine în anul Centenarului Marii Uniri”.

Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Aradului, în colaborare cu Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Judeţean Arad, şi reprezintă un debut al evenimentelor ce se vor desfășura în cadrul Festivalului Filocalia, sub coordonarea Sectorului cultural al Arhiepiscopiei Aradului, dedicate Anului Centenar 2018. Moderatorul serii va fi părintele Sandu-Vlad Sergiu, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Arad.

Grupul psaltic Tronos a fost înfiinţat în anul 1997 la iniţiativa părintelui arhidiacon Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale din Bucureşti, şi este format în special din tineri teologi pasionaţi de muzica psaltică de tradiţie bizantină. Numele de „Tronos” a fost dat grupului de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2007. Sfintele slujbe, participările la diverse evenimente bisericeşti, concertele, repetiţiile numeroase, imprimările audio au fost prilejuri pentru membrii grupului să descopere şi să aprofundeze tot mai mult cântarea psaltică - muzica de tradiţie a Bisericii Ortodoxe. Toate aceste eforturi au condus deja la o emulaţie în rândul altor tineri şi grupuri de muzică psaltică din ţară. De aceea, se poate spune că, prin activitatea sa diversă, Grupul psaltic Tronos a avut o contribuţie însemnată la perpetuarea tradiţiei muzicale bisericeşti româneşti.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!