Guvernul împrumută bani pentru grădiniţe noi

08 Iunie 2007

Guvernul a aprobat miercuri, 6 iunie, raportul negocierii acordului cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 66,8 milioane euro, destinat finanţării proiectului „Reforma educaţiei timpurii în România“. Guvernul va aloca la rândul său, în bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), suma de 21,5 milioane de euro.

Suma totală, 88, 3 milioane de euro, va fi folosită pentru reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii grădiniţelor, dezvoltarea resurselor umane şi profesionale, dezvoltarea capacităţii sistemului educaţiei timpurii de a asigura servicii de calitate şi întărirea capacităţii manageriale a proiectului. Proiectul „Reforma educaţiei timpurii în România“ ajunge până în anul 2011 şi are drept obiectiv asigurarea accesului la un învăţământ preşcolar de calitate prin creşterea accesului în învăţământul preşcolar (copii între 3 şi 6/7 ani), îmbunătăţirea calităţii educaţiei timpurii a copilului şi îmbunătăţirea eficienţei sistemului de educaţie timpurie, conform unui comunicat transmis de MECT.

Ministerul Educaţiei va amenaja clase pentru copiii de grădiniţă în spaţiile disponibile din şcoli sau în spaţii închiriate, acestea fiind soluţiile identificate de ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, pentru rezolvarea pe termen scurt a deficitului de locuri pentru preşcolari. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, Adomniţei a explicat în timpul şedinţei Executivului că fondurile alocate până în prezent pentru construcţia sau reabilitarea grădiniţelor au fost distribuite, însă „efortul nu a fost susţinut de toate autorităţile locale“.

„Unele primării nu au alocat astfel nici un leu pentru extinderea spaţiilor pentru grădiniţe sau pentru construirea altora noi. Responsabilitatea construirii şi reabilitării grădiniţelor o are nu doar Guvernul, ci şi autorităţile locale“, a spus Camelia Spătaru.

Pentru rezolvarea pe termen lung a problemei deficitului de locuri în grădiniţe din suma de 88,3 milioane euro se vor reabilita 340 de grădiniţe, în timp ce o parte din sumă va fi folosită pentru construirea a peste 400 de grădiniţe noi şi pentru dotarea cu mobilier a 750 de grădiniţe. Din aceeaşi sumă vor fi dotate cu materiale didactice şi cu jocuri toate grădiniţele din ţară - respectiv 13 mii de unităţi de şcolarizare. (O.R.)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!