Transilvania
Hram la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”

Hram la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”

13 Noiembrie 2017

Centrul de Îngrijiri Paliative al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și-a serbat ocrotitorul, la praznicul Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul. Cu această ocazie a fost oficiată Sfânta Liturghie, precum și o slujbă de parastas pentru pacienţii care au trecut la cele veşnice, în acest centru.

Sfânta Liturghie cu ocazia hramului a fost oficiată în paraclisul așezământului, de protos. Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în prezența Preasfințitului Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, ctitorul principal al centrului.

În ziua hramului, de la ora 18.00, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului, și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba parastasului pentru pacienţii care au trecut la cele veşnice în Centrul de Îngrijiri Paliative, în prezența rudelor și a unor membri ai echipei Centrului.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Andrei a subliniat efemeritatea vieţii pământeşti şi importanţa rugăciunilor pentru cei care au trecut la Domnul. De asemenea, ierarhul a subliniat exemplul vieții Sfântului Ierarh Nectarie și importanța faptelor milei trupești.

La final, directorul Centrului „Sfântul Nectarie”, pr. Bogdan Chiorean, a prezentat activitatea instituției și a mulțumit anga­jaților și celor care sprijină activitatea de îngrijire paliativă. În ultimul an la Centrul de Îngrijiri Paliative din Cluj-Napoca au trecut la Domnul peste 450 de pacienți care sufereau de cancer.

Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului care a fost inițiat în anul 2009 de către PS Episcop Vasile Someşanul, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu. Construcţia aşezământului a fost continuată şi finalizată în timpul arhipăstoririi IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, sub coordonarea directă a PS Episcop Vasile Someşanul. Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca este un proiect unic în această zonă a Transilvaniei şi a fost sfinţit și inaugurat în 9 noiembrie 2012, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie.

Coordonarea activității acestui proiect medico-social a fost încredințată Asociaţiei „Sfântul Nectarie” din Cluj. Centrul furnizează servicii medicale, spirituale, psihologice şi sociale pentru pacienţii cu boli terminale, într-un mediu cât mai apropiat nevoilor şi preferinţelor lor, precum şi ale familiilor acestora, înainte şi în perioada de doliu.

Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” cuprinde o unitate spitalicească cu 30 de paturi, farmacie, ambulatoriu şi un centru de zi, o capelă, o sală de conferinţe şi chilii pentru maicile care, împreună cu preotul Centrului, acordă îngrijire duhovnicească necesară pacienţilor şi familiilor acestora, conform Mitropoliei Clujului, Maramu­reșului și Sălajului.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!