Transilvania
Hram la Lăpușna, Mureș

Hram la Lăpușna, Mureș

20 August 2018

În ziua de pomenire a Sfinților Martiri Brâncoveni, Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache, Înaltprea­sfin­țitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Lă­puș­na, județul Mureș.

Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, cu prilejul hramului acestui așezământ monastic.

În cuvântul de învățătură, adresându-se credincioșilor pre­zenți, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Credința noastră ortodoxă s-a născut odată cu neamul, care o trăiește și o mărturisește de 2000 de ani. Legea noastră românească a fost sfințită de sângele martirilor și al strămoșilor și a fost transfigurată în jarul perse­cuțiilor păgâne, de la Nero și până la Stalin și la urmașii lor din toate secolele și din zilele noastre. Legea românească este proprietatea noastră spirituală și națională cea mai de preț. Noi suntem ortodocși pentru că suntem români și suntem români pentru că suntem ortodocși. Identitatea noastră religioasă și etnică se legitimează prin sinonimia desăvârșită dintre românie și ortodoxie, care este un dat ființial etnogenetic, unic în lumea creș­tină. De aceea, căderea din Ortodoxie înseamnă în același timp și căderea din românie, iar căderea din românie înseamnă, totodată, căderea din Ortodoxie”.

La mănăstirea din Lăpușna, comuna Ibănești, județul Mureș, în Depresiunea Gurghiului, este o biserica de lemn ce datează din anul 1779, fiind construită în satul Comori, de unde, în anul 1939, din dorința Regelui Carol al II-lea, a fost strămutată în localitatea în care se află până în prezent. În anul 1997 s-a hotărât înfiin­țarea unei mănăstiri de călugări, urmând ca viața spirituală a acestei vetre să fie reînviată. Obștea monahală de la Lăpușna se află sub îndrumarea starețului protos. Arsenie Boariu.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!