Actualitate religioasă
Hram la o biserică românească din America

Hram la o biserică românească din America

Alexandru Briciu, 08 Februarie 2019

Biserica „Sfântul Simeon” din Westland, Michigan, și-a prăznuit duminică, 3 februarie, ocrotitorul spiritual. Sărbătoarea parohiei românești din aria Detroit, Statele Unite ale Americii, a început sâmbătă, la praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită în ziua pomenirii Sfântului și Dreptului Simeon, primitorul de Dumnezeu, de Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi.

Sâmbătă seara, Înalt­prea­sfințitul Părinte Mitropolit Nicolae a săvârșit slujba Acatistului Întâmpinării Domnului, înconjurat de un sobor de preoți din care au făcut parte pr. protoiereu Călin Barbolovici (Biserica „Sfânta Treime” din Troy, Michigan), pr. Ștefan Vlad (Biserica „Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla” din Royal Oak, Michigan), pr. paroh Aurel Sas (Biserica „Sfântul Simeon”), se arată pe mitropolia.us. La finalul slujbei Acatistului, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, iar pr. Aurel Sas i-a adresat cuvânt de bun venit în mijlocul comunității românești. După momentul liturgic, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi a avut o convorbire cu membrii Consiliului parohial și credincioșii prezenți.

A doua zi, la sărbătoarea Sfântului și Dreptului Simeon, Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae a săvârșit Sfânta Liturghie de hram în biserica românească, împreună cu pr. protoiereu Călin Barbolovici și părintele paroh Aurel Sas. „La sfârșitul Liturghiei arhierești, Înaltpreasfin­ția Sa a rostit un cuvânt de învățătură credincioșilor, făcând o sinteză a Sfintelor Evanghelii din duminicile anterioare, împreunate cu cea a lui Zaheu vameșul, care a zidit cu adevărat duhov­ni­cește mulțimea de credincioși. A urmat ceremonialul hramului Bisericii «Sfântul Simeon», după tradiția din Banat, în cadrul căreia două familii au fost nași la hramul bisericii, purtând tricolorul românesc. După slujbă a fost oficiat un polihroniu, la finalul căruia am cântat cu toții tradiționa­lul «La mulți ani» ierarhului, conducătorilor și credincioșilor parohiei noastre”, ne-a declarat părintele paroh Aurel Sas.

Părintele Sas a rostit apoi un cuvânt de mulțumire adresat Mitropolitului Nicolae pentru vizita pastorală efectuată în Parohia „Sfântul Simeon” din Westland și a prezentat credincioșilor realizările din anul ce a trecut, dintre care cea mai importantă este instalarea unui nou iconostas ce urmează a fi împodobit cu icoane, după tradiția ortodoxă. Sărbătoarea comunității românești s-a încheiat cu agapa frățească oferită de familiile Simi și Mariana Jude și Mihai și Diana Băloi, care au fost nașii hramului bisericii din acest an.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!