Reportaj
Hram la Parohia Teiul Doamnei Ghika din Capitală

Hram la Parohia Teiul Doamnei Ghika din Capitală

Ioan Buşagă, 01 Iunie 2011

În ziua praznicului Înălţării Domnului, credincioşii din Parohia Teiul Doamnei Ghika din Capitală şi nu numai ei au participat la hramul bisericii. Biserica este monument de artă şi singurul din Bucureşti construit în stilul neoclasic italian.

Biserica Parohiei Teiul Doamnei Ghika este o ctitorie domnească. Ea a fost construită în anul 1833 pe malul Lacului Tei de domnitorul muntean Grigore Dumitrie al IV-lea Ghika. Cu prilejul hramului, părinţii slujitori împreună cu membrii Comitetului Parohial au pregătit pentru credincioşii participanţi la Sfânta Liturghie 250 de porţii de mâncare. Preoţii Bisericii "Teiul Doamnei Ghika" se ocupă şi de foamea sufletească a credincioşilor. "Parohia Teiul Doamnei Ghika desfăşoară o serie de acţiuni de ajutorare a celor săraci, bătrâni, bolnavi şi a copiilor orfani. Mulţumim Bunului Dumnezeu că majoritatea acţiunilor noastre social-filantropice au beneficiat până acum de anumite sponsorizări şi de banul văduvei. Prin intermediul parohiei noastre, multe persoane aflate în dificultate au beneficiat şi beneficiază de ajutor social, ajutor de înmormântare, de întreţinere şi bani de medicamente", a spus părintele Cristian Rusenescu. Nu numai cei cu posibilităţi financiare reduse din parohie beneficiază de aceste ajutoare, ci şi 24 de persoane din cadrul Căminului de bătrâni Ciolpani, care primesc cu prilejul sărbătoririi hramului sau a Praznicelor Împărăteşti, precum Învierea sau Naşterea Domnului, pachete cu hrană caldă şi îmbrăcăminte.

Ajutoare pentru bătrâni şi copii

Din anul 2008, Parohia Teiul Doamnei Ghika este partener al Asociaţiei "Maria Help". Prin acest parteneriat, în care părintele Cristian Rusenescu este vicepreşedinte, se asigură întreţinerea unor bătrâni fără locuinţă (adăpost, masă caldă, medicamente, asistenţă religioasă şi consiliere psihologică). "La biserica noastră consiliem din punct de vedere duhovnicesc diferite persoane cu probleme sociale sau devieri comportamentale datorate consumului de droguri, alcool şi alte tentaţii moderne. Aceleaşi persoane primesc consiliere psihologică atât la sediul parohiei, cât şi în alte locaţii. Totodată, nu am uitat de colaborarea cu tinerii. Copiii cu posibilităţi materiale reduse şi cu deficienţe fizice primesc ajutoare constând în rechizite şcolare, ajutoare financiare, burse şcolare, scaune cu rotile, dar şi meditaţii la diverse materii. Avem un reprezentant al parohiei noastre care participă alături de Serviciul de asistenţă religioasă al Arhiepiscopiei Bucureştilor la programul "Stop Violenţei Domestice". Cu privire la proiectele catehetice, avem o colaborare din anul 2007 cu şapte grădiniţe şi cu Şcoala Nr. 30 "Grigorie Ghika Voievod", aflate în parohie. Tinerii din aceste instituţii primesc asistenţă religioasă şi participă săptămânal la orele de cateheză care se desfăşoară în ziua de vineri în biserica noastră. În cadrul întâlnirilor catehetice, zece elevi lipsiţi de posibilităţi materiale reduse beneficiază de meditaţii gratuite la limbile română, engleză, franceză, spaniolă sau matematică. În toate aceste proiecte sunt susţinut de părintele paroh Mircea Ţiganea", a precizat părintele Rusenescu.

La Parohia Teiul Doamnei Ghika vor fi aduse în curând moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion. În prezent se lucrează la racla de argint în care vor fi depuse moaştele. În viitorul apropiat se vor demara lucrările de construire a unui lumânărar, lucrări pentru pavatul curţii bisericii şi pentru gardul împrejmuitor al bisericii.

Biserica "Teiul Doamnei Ghika", paraclis al Palatului Ghika

Biserica "Teiul Doamnei Ghika" a fost zidită în anul 1833 de domnitorul muntean Grigore Dumitrie al IV-lea Ghika. A domnit până în 1828 şi a murit în 1835, la doi ani după sfinţirea bisericii. A fost înmormântat lângă zidul bisericii, în partea de sud. Pe mormântul lui se află un monument funerar deosebit de frumos. Lăcaşul de cult este singurul monument de arhitectură din Bucureşti construit de meşterul Weltz în stilul neoclasic italian. În ţară mai există o singură biserică în acest stil, la Leţcani, lângă Iaşi (Biserica rotundă "Sfântul Spiridon" construită în 1793). Spre deosebire de aceea, aici există o simetrie perfectă faţă de ambele axe de compoziţie, prin alipirea a patru nişe circulare, mai scunde: două către răsărit (pentru proscomidiar şi diaconicon) şi două către apus (pentru scările care duc la cafas). Axa principală de compoziţie este completată de un mic pridvor ce precede intrarea, compus dintr-un fronton rezemat pe patru perechi de coloane îngemănate, de stil doric-toscan. Cupola, unică în felul ei, este adaptată planului neobişnuit de elevaţie al bisericii. Coloanele şi icoanele de la cupolă şi cafas prezintă o bogată artă decorativă, cu multe ornamente. În spatele jilţului arhieresc din dreapta se păstrează, într-o vitrină înaltă, tuiurile calului domnesc, firmane de întărire în domnie a domnitorilor Ţărilor Române de către Poarta Otomană; un mare policandru de metal cu 24 de braţe şi opt candele mari argintate reprezentând podoabe ale bisericii. Pictura în ulei, îmbinare bizantino-occidentală, a fost un exemplar rar de bună pictură bisericească, executată de pictorul italian Alberto Giacometti, care a pictat şi Palatul Ghica, aflat în imediata vecinătate, căruia biserica i-a servit iniţial de paraclis. Nu se ştie la ce dată biserica a încetat a mai fi exclusiv a palatului şi a început să fie loc de închinăciune şi pentru poporul din jur; în orice caz, conform testamentului domnitorului, biserica şi personalul au fost întreţinute de o epitropie alcătuită din membri ai familiei Ghika şi înzestrată cu bunuri din împrejurimi. În 1910, personalul a trecut în întreţinerea Casei Bisericii, iar în 1959, biserica, cu tot patrimoniul ei, a trecut în posesia Parohiei Teiul Doamnei Ghika, Protoieria II Capitală, Arhiepiscopia Bucureştilor.

În jurul bisericii se află mormintele membrilor răposaţi ai acestei familii, aproape toate fiind monumente de artă în marmură. În faţa bisericii, sub rondul de flori, se află temelia fostei biserici zidite de vistierul Barbu Văcărescu şi soţia sa Ruxandra Rosetti, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. Clopotniţa şi zidul înconjurător (de cărămidă, înalt de 2 m) sunt, de asemenea, monumente istorice.

Din anul 2005, Parohia Teiul Doamnei Ghika oferă gratuit credincioşilor buletinul informativ: "Credinţă şi trăire", iar din anul 2007 a fost creat de părintele Cristian Rusenescu site-ul parohiateiuldoamneighika.ro.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!