Transilvania
Hramul Capelei școlare de la Liceul „Octavian Goga” din Huedin

Hramul Capelei școlare de la Liceul „Octavian Goga” din Huedin

Pr. Dan Mihai Muntean, 16 Martie 2019

Sfântul Benedict de Nursia, ocrotitorul tinerilor studioși, este hramul noii capele școlare din cadrul Liceului Teoretic „Octavian Goga” din Huedin. La hramul de joi, 14 martie, au participat protopopului de Huedin, Dan Lupuțan, părintele Tudor Petrovici, directorul Horea Dorin Matiș și numeroși dascăli, elevi și părinți.

Hramul a început cu slujba Acatistului Sfântului Benedict de Nursia, la finalul căreia protopopul Dan Lupuțan le-a vorbit celor prezenți despre viața sfântului ocrotitor al capelei și despre motivele pentru care a fost amenajată capela școlară: posibilitatea desfășurării orelor de religie ortodoxă într-un spațiu adecvat, unde elevii și dascălii se pot și reculege și ruga, colaborarea dintre biserică și școală, rezultatele bune ale elevilor la olimpiadele și concursurile de religie ortodoxă etc.

Având în vedere apropierea liceului de grădinița cu program prelungit, noua capelă școlară va fi deschisă și preșcolarilor, care nu vor mai fi nevoiți să străbată orașul pentru cateheze sau a fi împărtășiți. Protopopul Dan Lupuțan le-a explicat celor prezenți că „școala românească a luat ființă în Biserică, primii învățători fiind preoții, iar primele manuale ale învățământului românesc au fost cele cu conținut bisericesc”.

În continuare, elevii clasei pregătitoare, coordonați de învăță­toarea Crucița Petrovici, au rostit poezii religioase și au depus flori la icoana Sfântului Benedict, dăruită capelei de către arhimandritul Benedict Vesa, secretarul eparhial. Elevii de liceu au intonat o priceasnă, alături de profesorul de religie, Claudiu Tulbure. A luat cuvântul și directorul liceului, Horea Dorin Matiș, care a mulțumit protopopului pentru inițiativa amenajării capelei școlare și pentru colaborarea dintre Protopopiatul Huedin și Liceul „Octavian Goga”.

În încheiere, protopopul Dan Lupuțan a adus mulțumiri direc­țiunii și consiliului de admi­nistrație al școlii pentru sprijin, elevilor și dascălilor și unor credincioși care au contribuit financiar la realizarea picturii. În cadrul acestui eveniment au fost premiați elevii care s-au calificat la etapa județeană a olimpiadei de religie ortodoxă. Pictura capelei școlare a fost realizată în tehnica acril, de către pictorul bisericesc Florin Olari, alături echipa sa. Dotarea capelei va continua în acest an, cu sprijinul Protopopiatul Huedin, urmând să fie achiziționate scaune noi, un video-proiector și alte lucruri necesare pentru desfășurarea orelor de religie. Sfințirea și inaugurarea oficială a capelei școlare va avea loc în data de 17 octombrie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, când vor fi sărbătoriți 100 de ani de învățământ românesc la Huedin.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!