Actualitate religioasă
Hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș

Hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș

Duminica Tomii a reprezentat pentru credincioșii bănățeni o zi de mare sărbătoare, întrucât Catedrala Episcopală din Caransebeș și-a prăznuit hramul principal. Cu acest prilej, la Sfânta Liturghie de hram au slujit 10 ierarhi români. Sărbătoarea a debutat sâmbătă cu un concert susținut de Corala „Armonia” din Arhiepiscopia Tomisului, iar în continuare a fost vernisată expoziția fotodocumentară „Caransebeș 1918” la Galeria de artă „Corneliu Baba”.

În ziua hramului, duminică dimineața, ierarhi, preoți, diaconi și cre­din­cioși au mers în procesiune de la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” până la Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeș. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Galation, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, PS Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și PS Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Sfânta slujbă a fost înfrumusețată prin răspunsurile liturgice oferite de formația corală „Armonia” din Constanța. „Este o bucurie pentru acest oraș că are o catedrală închinată Învierii lui Hristos pentru că nici o sărbătoare nu poate fi asemenea Învierii lui Hristos. Noi suntem azi în marea sărbătoare a adeveririi Învierii Mântuitorului prin Sfântul Apostol Toma pe care îl invită Domnul să-I vadă rănile, să-I pună degetul în semnul cuielor, să pună mâna în coasta Lui, dar nu mai ajunge să facă aceasta, se rușinează, se înspăimântă și mărturisește credința cea vie. Această credință vie trebuie s-o mărturisim și noi zi de zi, ceas de ceas, până în anul viitor, când iarăși vom înnoi acest adevăr în noaptea Învierii și în Duminica Tomii, când nădăjduim să fim iarăși împreună”, a subliniat IPS Părinte Teodosie la final.

De asemenea, PS Părinte Episcop Lucian a mulțumit ierarhilor care au slujit duminică la Caran­sebeș, precum și credincioșilor care au înfrumusețat această sărbătoare prin costume populare. „Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat și în acest an să liturghisim împreună și să deschidem cu această Liturghie solemnă ediția a 12-a a Zilelor credinței și culturii în județul Caraș-Severin. Suntem bucuroși că au fost mulți credin­cioși și foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare și am simțit cu toții că suntem într-un an special, un an important pentru istoria tuturor românilor, anul centenarului, al unității noastre de credință și de neam. Sperăm ca toate manifestările ce vor urma să determine clerul și poporul ca pe mai departe să intensifice misiunea și propovăduirea cu timp și fără timp a Evangheliei lui Hristos. Îl rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos Cel care L-a încredințat pe Toma de Învierea Sa să binecuvânteze această episcopie istorică, să fie împreună cu noi în toate lucrările pe care le desfășurăm pentru mai binele credincioșilor și pentru mântuirea turmei încredințate nouă spre păstorire”, a arătat chiriarhul locului.

După sfânta slujbă, ierarhii și credincioșii au participat în fața catedralei la deschiderea tradițio­nală a evenimentului „Rugii de la oraș”, bucurându-se de un recital de cântece patriotice al Coralei „Ar­monia”, precum și de un ­spec­tacol de promovare a folclorului tradițional bănățean.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!