Oltenia
Hramul Mănăstirii Coşuştea-Crivelnic

Hramul Mănăstirii Coşuştea-Crivelnic

Marți, 15 mai, de praznicul Sfântului Cuvios Pahomie cel Mare, mănăstirea mehedințeană Coşuştea-Crivelnic și-a serbat hramul. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Ca în fiecare an, în ziua de 15 mai, de aleasa prăznuire a Sfântului Cuvios Pahomie cel Mare, paşii pelerinilor mehedinţeni s-au îndreptat spre Mănăstirea Coşuştea-Cri­vel­nic, care şi-a cinstit patronul spiritual. Cu acest prilej, în mijlocul obştii monahale s-a aflat Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a slujit aici Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de protopsalții Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Nicodim a acordat titulatura de arhimandrit părintelui protosinghel Calinic Drăghici, exarhul mănăstirilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei și duhovnicul Mănăstirii Coșuștea-Crivelnic, și a instalat noua stareță a acestei mănăstiri în persoana maicii Valentina Pintilie, viețuitoare la Mănăstirea „Sfânta Ana”-Orșo­va timp de aproape 16 ani.

Odată cu redeschiderea Mănăstirii „Sfântul Pahomie cel Mare” de la Coşuştea-Crivelnic, în vechea vatră sfinţită de Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana, Episcopia Severinului şi Strehaiei urmăreşte construirea unui centru de spiritualitate şi de întărire a activităţii misionare în judeţul Mehedinţi.

Mănăstirea şi-a început activitatea în timpul Sfântului Nicodim, care a stat o perioadă în zona Ilovăţului. Prima atestare documentară datează din anul 1493. A funcţionat până în secolul al XVIII-lea, când apare consemnată în Catagrafiile Mănăstirilor Oltene în rândul „capelelor” cu denumirea de „Sfânta Mănăstire Crivelnicul”.

În temeiul prevederilor statutare, Consiliul eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, în şedinţa de lucru din data de 22 aprilie 2005, a dezbătut şi aprobat reînfiinţarea Mănăstirii Coşuştea-Crivelnic, sub statutul de aşezământ monahal de călugări, în cadrul Protoieriei Baia de Aramă. Iniţiativa a fost aprobată de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în şedinţa din data de 5 iulie 2005. Tot cu acest prilej s-a hotărât ca hramul mănăstirii să fie închinat Sfântului Cuvios Pahomie cel Mare, prăznuit de sfânta noastră Biserică în fiecare an, la data de 15 mai.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!