Transilvania
Hramul Sfântei Varvara la Sibiu

Hramul Sfântei Varvara la Sibiu

Ierod. Ciprian Păsărică, 06 Decembrie 2018

În ziua de prăznuire a Sfintei Mare Mucenițe Varvara, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Capela Centrului de Instruire pentru Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” din cadrul Școlii de Aplicație pentru Unități Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu” din Sibiu. Sfânta Mare Muceniță Varvara, alături de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfântul Apostol Petru și Pavel sunt ocrotitorii acestei Unități Militare, astfel că la slujbă au fost numeroase cadre militare, alături de comandantul centrului, Daniel Gheondea.

Alături de PS Episcop Ilarion Făgărăşanul, din sobor au făcut parte pr. prof. dr. Aurel Pavel, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu și preotul militar Florin Pavel. După Sfânta Liturghie a urmat slujba parastasului pentru eroii români și cei pomeniți la Sfântul Altar.

În cuvântul de învățătură PS Episcop Ilarion Făgărăşanul a făcut referire la pericopa evanghelică citită, despre credința puternică pe care a avut-o femeia care de 12 ani avea scurgere de sânge și nu a putut să fie vindecată de doctori, dar s-a vindecat numai atingându-se cu mare credință de haina Mântuitorului Hristos. În continuare a vorbit despre viața și pătimirea Sfintei Mare Mucenițe Varvara, ocrotitoarea unității militare. Ierarhul a menționat că Sfânta Varvara „a ocărât idolii și L-a mărturisit pe Hristos, fapt pentru care a fost bătută cumplit, arsă cu foc, tăiată pe trup, lovită în cap cu toiege, dezbrăcată și purtată prin cetate (…) Înaintea decapitării, Sfânta Varvara L-a rugat pe Domnul Hristos ca tuturor cărora se vor ruga ei să li se asculte rugăciunile și să fie împlinite. Așa se face că mulți care s-au rugat Sfintei de-a lungul timpului au primit răspuns la cererile lor”. În încheiere, Părintele Episcop a îndemnat pe cei prezenți să fie buni, iertători și cu dragoste unii față de alții.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!