Transilvania
Hramuri și pelerinaje la praznicul Izvorului Tămăduirii

Hramuri și pelerinaje la praznicul Izvorului Tămăduirii

La praznicul Izvorului Tămăduirii, din Săptămâna Luminată, s-a oficiat slujba sfințirii apei, urmată de Sfânta Liturghie. Numeroase locașuri de cult au avut hram, la care au participat mulțimi de pelerini. La sărbătoarea închinată Maicii Domnului, credincioșii sunt chemați să își curețe sufletele prin rugăciunile Bisericii către Maica Preacurată.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii a adunat și în acest an mulțimi de pelerini din Transilvania și din alte părți ale țării la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Credincioșii au avut posibilitatea să participe la programul liturgic al zilei de hram care a început cu slujba de sfințire a apei oficiată la fântâna din incinta așezământului monahal.
Soborul slujitor a fost condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de care s-a aflat Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În sobor s-au aflat starețul mănăstirii, arhimandritul Atanasie Roman, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șa­guna” din Sibiu, pr. prof. dr. Aurel Pavel, protopopi, ieromonahi și preoți de la parohiile din Țara Făgărașului și din alte părți ale Ardealului.

După sfințirea apei a urmat Sfânta Liturghie oficiată la altarul din pădurea din apropierea mănăstirii. Credincioșii au primit în număr mare împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos și au avut posibilitatea să se închine moaș­telor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre marele praznic al Izvorului Tămăduirii, când credin­cioșii sunt chemați să își curețe sufletele prin rugăciunile Bisericii către Maica Domnului.

„În această perioadă a Săptămânii Luminate, când Mântuitorul se arată ucenicilor Săi, când Mântuitorul Însuși a călătorit împreună cu Luca și Cleopa și li s-a descoperit celor doi la cina din Emaus, în această perioadă a bucuriei avem o sărbătoare a Maicii Preacurate. Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii vine să completeze bucuria pascală. Multe minuni ale Maicii Preacurate sunt cunoscute și ne sunt arătate nouă dacă suntem credincioși și apropiați ei și cerem de la ea mijlocire înaintea lui Dumnezeu în momente ale vieții noastre. Maica Preacurată, Mijlocitoarea, cea care L-a purtat în pântecele ei pe Izvorul Sfin­țeniei, a devenit și ea un izvor de tămăduire. Maica Preacurată este cinstită astăzi în deplinătatea cinstirii ei”, a subliniat ierarhul.

Hramul mănăstirii de la poalele Munților Făgăraș s-a încheiat cu slujba Sfântului Maslu oficiată tot la altarul de vară al așe­zământului monahal.

Hramul Mănăstirii Salva, Bistrița Năsăud

De praznicul Izvorului Tămăduirii, mănăstirea de maici din comuna bistrițeană Salva şi-a serbat hramul. Sute de credin­cioși din Țara Năsăudului și din alte zone ale județului Bistrița-Năsăud, alături de autorități locale și județene, au luat parte la Sfânta Liturghie, săvârșită de Înalt­preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Mara­mureșului și Sălajului, alături de un mare sobor de preoți, pe o scenă special amenajată.

Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, protopopul Năsăudului, pr. Ioan Dâmbu, protopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican și protopopul de Beclean, pr. Doru Zinveliu.

După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei le-a vorbit credincioșilor despre originea sărbătorii Izvorul Tămăduirii și despre semnificația ei duhovnicească. De asemenea, i-a îndemnat pe credincioși să devina apostoli ai Învierii Domnului Hristos.

Răspunsurile liturghice au fost date de corul maicilor, iar la final, arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a mulțumit Maicii Domnului pentru ocrotire, ierarhului pentru putarea de grijă fată de așe­zământul monahal și credin­cioșilor care au participat la sărbătoarea mănăstirii, mulți dintre ei îmbrăcați în frumoasele straie specifice zonei Năsăudului.

Mănăstirea de la Salva a fost ctitorită în 1994 cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, la dorinţa credincioşilor din zonă. La început a fost ridicată o biserică mică pentru oficierea sfintelor slujbe, care a primit hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”. Biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că, în anul 1994, s-a început ridicarea altei biserici cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, sfinţită în 2013 de IPS Mitropolit Andrei. Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi. Hramul „Sfinţii Martiri Năsăudeni – Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu” este sărbătorit în 12 noiembrie, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Hramul Mănăstirii Sighișoara

În ziua praznicului Izvorul Tămăduirii, Mănăstirile Poşaga, Măgina, Râmeţ şi Sighişoara, dar şi câteva biserici de mir din cuprinsul Arhiepiscopiei Alba Iuliei îşi serbează hramul. Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Sighişoara, cu ocazia prăznuirii celui de-al doilea hram al acestui așe­zământ monahal. În cadrul sfintei slujbe, la momentul rânduit, diaconul Daniel Ötvos a fost hirotonit preot pe seama Schitului „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia.
În cuvântul de învățătură pe care l-a rostit cu această ocazie, ierarhul a subliniat importanța rolului mijlocitor al Maicii Domului, izvor al tămăduirilor: „Să nu ne înfricoșeze puterea distrugătoare pe care o are astăzi răul în lume și nici să ne înspăimânte satana, care a ajuns la apogeul său de domnie și de ură, amăgind pe mulți, de la mic la mare. Să privim spre Paradisul ceresc, unde cu toții avem o mamă bună, duioasă și nemuritoare. Acolo este Maica Domnului, izvorul tămăduirilor, cea mai puternică în săvârșirea minunilor, în transmiterea darurilor și în ocrotirea noastră sub cinstitul ei acoperământ. În asperități, în necazuri, în lipsuri și în dureri, să nu disperăm, ci să strigăm ca acel călugăr: <Măicuța mea din ceruri, ajută-mă!> Și ea, în mod cert, ne va ajuta, fiind totdeauna gata să transforme păcatul în iertare, tristețea în bucurie și eșecul în mare și glorioasă biruință”.  Amplasată la patru kilometri de centrul municipiului Sighişoara, mănăstirea cu viaţă de obşte, ce poartă hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir”, se înscrie în categoria aşezămintelor recent înfiinţate, la dorinţa credincioşilor din zonă.

Sărbătoare în Episcopia Sălajului

La sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca” din cadrul Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului, împreună cu un sobor de preoți, alcătuit din preoții membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului şi protopopi ai celor trei protopopiate ale Eparhiei. La final, PS Episcop Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele Adrian-Ioan Onica, inspectorul eparhial al Episcopiei Sălajului, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate.

Oficierea Dumnezeieștii Liturghii în paraclisul Centrului Eparhial a fost prilejuită de împlinirea a zece ani de la întronizarea PS Petroniu ca primul episcop al Sălajului, ceremonie care a avut loc în ziua de 13 aprilie a anului, în Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău.

Paraclisul cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca” se află situat la etajul I al sediului Centrului Eparhial al Episcopiei Sălajului. Motivul pentru care a fost ales Sfântul Evanghelist Luca drept ocrotitor al paraclisului se datorează faptului că în data de 18 octombrie 2007, ziua prăznuirii sfântului, Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, sub președinția vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, a hotărât înființarea Episcopiei Sălajului.

Paraclisul a fost târnosit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 14 septembrie 2013, cu prilejul vizitei Preafericirii Sale în Episcopia Sălajului, alături de Înaltprea­sfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramure­șului și Sălajului, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei și Prea­sfințitul Iustin, Episcopul Ma­ramu­reșului și Sătmarului, pe atunci Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Pe 18 octombrie a anului 2007, Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului, întrunită în şedinţă extraordinară, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Bartolomeu, la acea vreme Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a hotărât, cu unanimitate de voturi, înfiinţarea Episcopiei Sălajului.  În data de 22 octombrie a anului 2007, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a votat, tot în unanimitate, înfiinţarea Episcopiei Sălajului. Pe 19 decembrie 2007, au fost aleşi cei 30 de membri clerici şi mireni ai Adunării Eparhiale a Episcopiei Sălajului, iar în data de 10 ianuarie 2008, în Biserica „Sfânta Treime” din Zalău, a fost constituită, în mod oficial, Adunarea Eparhială. În data de 12 februarie a anului 2008, s-au desfăşurat, la sediul Mitropoliei din Cluj-Napoca, lucrările Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, de la acea vreme, iar în data de 5 martie, la Palatul Patriarhiei din Bucureşti, a avut loc alegerea de Episcop al Sălajului de către membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în urma căreia, Preasfinţitul Părinte Petroniu a devenit cel dintâi Episcop al Sălajului. Ceremonia întronizării PS Petroniu ca Episcop al Sălajului a fost oficiată în ziua de 13 aprilie 2008, în Catedrala „Înălțarea Domnului” din Zalău, de către vrednicul de pomenire Bartolomeu, într-un sobor de 17 ierarhi, în prezenţa unui mare număr de preoţi, a autorităţilor centrale, judeţene şi locale, de faţă fiind și numeroşi credincioşi. Din punct de vedere administrativ, în momentul de față, Episcopia Sălajului are în structura sa trei protopopiate, 205 parohii și opt așezăminte monahale, în care slujesc un număr de 243 de preoți și diaconi.

Hram la Mănăstirea Crișan, Hunedoara

La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Mănăstirea Crișan din județul Hunedoara și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către trei arhierei ai Bisericii Ortodoxe Române: Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, și Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, împreună cu un mare sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către membrii Coralei „Sacerdotes” dirijați de arhid. Daniel Balea. La momentul pricesnelor, grupul „Ritmuri Zărăndene” din comuna Băița a susținut un mini-recital.

PS Episcop Macarie a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre puterea de tămăduire a Maicii Domnului și despre multele minuni pe care le săvârșește în fiecare zi.

PS Episcop Emilian Crișanul a rostit un cuvânt de binecuvântare, mulțumind ierarhului hunedorean și obștii mănăstirii pentru invitația de a participa la hramul așezământului monahal.

La final, PS Episcop Gurie a mulțumit ierarhilor, slujitorilor și tuturor credincioșilor prezenți pentru bucuria de a fi liturghisit împreună în această zi de sărbătoare, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!