Hugo Chavez acuză SUA de complotare împotriva sa

21 August 2007

Preşedintele Venezuelei, populistul Hugo Chavez, crede că americanii încearcă să pună la cale o conspiraţie împotriva sa. În cadrul programului său săptămânal de la televiziunea şi radioul public, intitulat „Alo Presidente“, Chavez, care a rezistat unei tentative de puci în 2002, a acuzat CIA (Serviciile Secrete Americane) că încearcă să întoarcă armata împotriva lui pentru a submina o reformă constituţională care i-ar putea permite să obţină mai multe mandate. El nu a oferit însă dovezi sau detalii despre presupusul complot. „Conspiraţia a început. Mesaje circulă prin cazărmi. Mâna CIA, a imperiului, este în spatele acestei acţiuni“, a afirmat liderul de la Caracas.

De partea cealaltă, Washingtonul s-a grăbit să dezmintă toate aceste speculaţii. „Este păcat că se concentrează în continuare pe acuzaţii nefondate, în timp ce ţara sa alunecă şi mai departe de democraţie“, a comentat un purtător de cuvânt al Casei Albe, Gordon Johndroe.

Pentru a pune şi mai mult gaz pe foc, în cadrul aceleeaşi emisiuni, Hugo Chavez a mimat cum îi va împuşca pe soldaţii americani, adăugând că va continua să cumpere arme din Rusia pentru a se apăra de un eventual atac american. El a vorbit apoi în engleză pentru a se adresa soldaţilor americani. „Da, domnilor. O să vă văd şi noaptea“, a spus el, gesticulând ca şi cum ar fi ţintit cu o armă.

Liderul socialist de la Caracas, care a cheltuit deja 3 miliarde de dolari pe arme ruseşti, a indicat că va cumpăra mii de puşti de ultimă generaţie şi dispozitive de vedere pe timp de noapte din Rusia.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!