„Icoana copilăriei“

03 Iunie 2008

Şi anul acesta, de Ziua Internaţională a Copilului, care a coincis cu sărbătoarea mamei şi copilului (prima duminică din luna iunie), instituită în anul 1994 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Aşezământul Social-Filantropic Creştin Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi a fost „larmă de copii“. A intrat în tradiţia locului ca, an de an, această zi să fie o manifestare a bucuriei, a inocenţei şi a copilăriei. Cu binecuvântarea Episcopului Dunării de Jos, Preasfinţitul Casian Crăciun, pe 1 iunie, cele 23 de tinere asistate ale aşezământului filantropic au avut ca invitaţi peste 300 de mici artişti, copii de la grădiniţele şi şcolile din municipiul Galaţi, în cadrul manifestării „Icoana copilăriei“.

Aşa se face că pe scena amenajată în curtea istituţiei filantropice, aflată în grija Episcopiei Dunării de Jos, cei mici, în funcţie de momentul prezentat în spectacol, au adus în inimile spectatorilor - părinţi, bunici, fraţii şi surorile micilor artişti - lumea mirifică din basmele copilăriei. Nu înainte însă ca elevii clasei al III-a (institutor Rodica Ştefănică) de la Liceul Pedagogic „Costache Negri“ din Galaţi să facă o transmisie „în direct“ de la postul „Radio Puştimea“!... În cadrul „dezbaterilor“ radiofonice, obiectivele principale au vizat mărirea porţiei de îngheţată, a celei de ciocolată şi alte mici mari mofturi specifice vârstei.

Lumea basmelor a fost adusă de elevii Liceului de Artă „Dimitri Cuclin“ din Galaţi. Harnice albine, colorate buburuze, crăiese şi feţi-frumoşi au făcut spectatorii să uite de grijile şi nevoile zilnice. Ba chiar, în sceneta prezentată, elevii amintitei instituţii de artă - scenaristul răsturnând puţin deznodământul celebrei poveşti „Scufiţa Roşie“ - au adus în faţa micilor spectatori un lup, deloc flămând, ci prietenos şi dornic să devină aliatul copiilor!

Invitaţie într-o lume mai bună

Acelaşi apel la bunătate, sinceritate şi generozitate a străbătut şi sceneta „Descoperirea“, prezentată de câteva dintre asistatele Aşezământului Filantropic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi. Diana, Daniela, Mărioara şi Alina, cele patru „artiste“, au dovedit sensibilitate şi talent, mesajul scenetei lor fiind o invitaţie la o lume mai bună şi mai dreaptă. Tinerele, chiar dacă sunt asistate în aşezământ, sunt eleve ale unor licee de renume din Galaţi, olimpice chiar. Pregătirea lor pentru serbarea din 1 iunie a fost coordonată de domnişoara profesoară Tatiana Ion, de la compartimentul educaţional al aşezământului filantropic.

Nu au lipsit din spectacolul de duminică seara elevii talentaţi ai Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, instituţie de învăţământ care a dat, în timp, multe talente. Anul acesta, ne-a reţinut atenţia mica „Lebădă“ - din celebrul balet al lui Piotr I. Ceaikovski - interpretată de Iosefina Solon. Iosefina, o fetiţă foarte talentată, este elevă a clasei a VI-a C a Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi şi face balet de doi ani.

Lumea tăcerii

Şi-n acest an, elevii de la Şcoala „P. P. Neveanu“ din Galaţi, şcoală ce are în atenţie copii cu deficienţe de auz, au aşezat în inimile spectatorilor pacea şi liniştea. Ei au interpretat câteva imne bizantine în limbajul mimico-gestual. În ultimii ani, prin grija Arhiereului locului, aceşti copii au posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie tradusă în limbajul tăcerii, de cadre specializate, motiv pentru care şi prezentarea lor a avut darul să sensibilizeze, să ne arate că neputinţele omeneşti pot fi valorificate doar atunci când Îl aşezi pe Dumnezeu în viaţa şi în inima ta.

Copiii au redescoperit costumul naţional

În 2008, aşezământul filantropic al Episcopiei Dunării de Jos a avut invitaţi noi în spectacolul dedicat mamei şi copilului. Este vorba despre elevii de la secţiunea muzică populară din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos, ocazie cu care spectatorii mici şi mari l-au cunoscut pe Costel Donose. Desigur, numele nu spune nimic, dar talentul lui Costel, de mic interpret de muzică populară, a impresionat la maximum publicul. La interpretarea cântecului popular „Trandafir de la Moldova“, aplauzele au curs necontenit. Costel Donose a impresionat prin vocea lui curată, prin harul primit de Sus, dar şi prin ţinuta artistică. El şi alţi câţiva mici artişti, îmbrăcaţi în frumoase costume naţionale, au dat prilejul PS Părinte Casian să aducă în atenţia auditoriului una dintre cele mai valoaroase comori ale spiritualităţii româneşti: tradiţia populară românească.

„Doresc să mă adresez părinţilor, bunicilor, cadrelor didactice, maicilor de la aşezământul filatropic şi să apreciez totodată seriozitatea şi dragostea cu care a fost pregătită această sărbătoare. Încă o dată ne-am convins că trebuie să învăţăm de la cei mici, să luăm din bunătatea, din sinceritatea lor, pentru că numai astfel putem identifica Lumina din Lumină, într-o lume în care cu greu mai ies la suprafaţă valorile autentice româneşti“, a spus Ierarhul de la Galaţi.

Din respect şi pentru neuitare

În context, Părintele Episcop i-a întrebat pe cei mici ce au apreciat şi cum doresc să fie următoarea sărbătoare organizată, potrivit tradiţiei locului. Cu dezinvoltură, micuţii au răspuns că vor mai multă muzică populară şi costume naţionale mai frumoase! Pentru aceasta, la anul, bunicile şi mămicile au promis că vor muta şezătoarea de altădătă, din satul românesc, la aşezământul filantropic gălăţean. Dorinţa lor a fost întărită de PS Casian, care a relansat invitaţia către amintitele instituţii şcolare la continuarea parteneriatului, cu scopul de a redescoperi lada cu zestre a bunicii şi de a o arăta celor mici, din respect şi pentru neuitare.

Talentul şi munca celor mici au fost răsplătite în final cu binecuvântări arhiereşti şi multe dulciuri şi cadouri. (pr. Cristian Podaşcă, inspector pe probleme social-filantropice în Episcopia Dunării de Jos, directorul Aşezământului „Sf. Vasile cel Mare“)

Copiii au hotărât „ţinuta obligatorie de spectacol“

La întâlnirea copilăriei şi a tinereţii de la Aşezământul Filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din Galaţi, Costel Donose, elev al Şcolii nr. 12 din Galaţi, clasa a VI-a, şi-a prezentat frumosul costum pe care-l purta, într-un fel făcând notă discordantă cu ceilalti mici artişti. „Bundiţa este făcută de mama mea, după una mai veche pe care a găsit-o în lada de zestre a bunicii de la Chirafei, sat component al comunei Măstăcani (judeţul Galaţi). Pantalonul popular, de asemenea, este făcut de mama mea, iar ia o am de la un prieten“, a explicat Costel, în vârstă de 12 ani.

Opincile lui Costel Donose au fost făcute de tata şi, ca şi bundiţa, au fost foarte apreciate pentru autenticitate. Astfel, toţi copiii au ajuns la concluzia că la anul care vine, costumul popular trebuie sa devină, „ţinuta obligatorie de spectacol“. Ei au hotărât aceasta, răspunzând atunci când Arhiereul locului i-a întrebat de ce le place costumul lui Costel: „Pentru că este autentic“.

În consecinţă, mămicile şi bunicile au primit ca temă pentru acasă, pentru anul viitor, să refacă lada de zestre a bunicii! (Maria Stanciu)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!