Repere şi idei
Identitatea lui Mesia

Identitatea lui Mesia

Augustin Păunoiu, 26 Septembrie 2018

Povestioara de astăzi este aleasă din Talmud, lucrare fundamentală în instruirea religioasă a evreilor. Acolo se spune că rabinul Iosua ben Levi întâlnindu-l pe prorocul Ilie în fața unei grote, unde locuia un alt rabin, l-a întrebat pe profet: Când va veni Mesia? Sfântul Ilie i-a răspuns: Du-te și întreabă-l personal! Unde este?, continuă rabinul. O să-l vezi așezat aproape de poarta cetății, în Ierusalim. Dar cum aș putea să-l recunosc? E foarte simplu, a venit răspunsul. El stă între săraci, plin de răni. Semnalmentul după care nu îl poți confunda cu nimeni este următorul: ceilalți își desfac bandajele de pe răni toate deodată și apoi se bandajează la loc. El, în schimb, dă jos mereu doar un bandaj și apoi se înfășoară imediat la loc cu altul, pentru că își spune sieși: Poate cineva are nevoie de Mine, în acest caz, trebuie să fiu mereu pregătit fiindcă nu pot întârzia nici măcar o clipă.

Viața ne va procura mereu răni, pe care le vrem sau nu. Suferința este parte esențială a vieții noastre. Problema este ce raport avem cu suferința care ne lovește din exterior, dacă o agravăm făcându-ne rău sau dacă, în schimb, ne bandajăm cu grijă rănile pe care viața ni le aduce și suntem gata să vindecăm rănile celorlalți. Hristos, Mesia cel prezis de proroci, a venit în lume ca „om al durerilor”, „disprețuit de mulți”, „cunoscător al suferinței”, „străpuns pentru păcatele noastre și împovărat cu neputințele noastre”. Aceasta este descrierea pe care o face lui Hristos prorocul Isaia. Diferența dintre alți răniți și Mesia constă în faptul că ceilalți își bandajează toate rănile deodată, în timp ce Trimisul lui Dumnezeu își schimbă doar câte un bandaj pentru a putea să se ridice oricând are cineva nevoie de El.

Cei mai mulți se învârt doar în jurul propriilor răni. Se ocupă doar de sine. Hristos știe că sunt multe persoane rănite care Îl așteaptă. El Se lasă pe sine, își ia cumva rămas bun de la rana Sa pentru a merge să-i ajute pe alții. Poate să se distanțeze de rănile Sale și datorită acestui fapt poate să devină izvor de vindecare pentru persoanele care Îl cheamă. Pentru că în iubirea lui Hristos rănile noastre vor deveni poarta prin care izbucnește în lume iubirea mântuitoare și eliberatoare a lui Dumnezeu.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!