Impresii de călătorie în oraşul Sfinţilor Capadocieni

Icoane scrijelite, ruine, unele în paragină, urme de paşi de sfinţi care au binecuvântat locurile, peisaj mirific, durere, bucurie, un „Hristos a înviat“ cântat cu glas tare şi mai apoi în şoaptă, un ou roşu ciocnit cu Preafericitul Bartolomeu I, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, toate acestea fac parte din impresiile de călătorie pe care studenţii creştini le-au adus cu ei la întoarcerea din Capadocia.

Pelerinajul de studiu al tinerilor ascoreni, filiala Iaşi, în Capadocia, s-a desfăşurat în perioada 22 aprilie-3 mai, cu sprijinul Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. Au participat studenţi de la diverse facultăţi, îndrumaţi de părinţii profesori Ilie Melniciuc şi Constantin Simiraş.

Timp de 11 zile tinerii creştini şi-au deschis larg inima pentru a gusta din frumuseţile Turciei. Şi-au propus să cunoască mai bine, direct de la sursă, viaţa sfinţilor capadocieni, sărbătoriţi în acest an, să calce pe urmele apostolilor, să reconstituie perioada de glorie a creştinismului, abia tolerat acum de poporul turc, majoritar musulman.

Privirile tinerilor erau captate de frumuseţea peisajelor. Roca vulcanică denumită stuf, uşor de prelucrat, face din Capadocia o regiune a labirintelor, a grotelor, a oraşelor subterane. Climatul blând te îndeamnă la plimbare. Rămâi fără cuvinte în faţa munţilor care te înconjoară, în care altădată trăiau oameni.

Cu multă emoţie, tinerii au pătruns în Catedrala „Sf. Sofia“, iar la biserica românească din Istanbul, „Sfânta Paraschevi“, au aflat câteva probleme ale convieţurii unui creştin într-o ţară majoritar musulmană. Vizitarea Parcului Naţional Goreme, unde se află o fostă aşezare monahală, a produs o imensă bucurie, chiar dacă se păstra foarte puţin din pictura bisericească. În Palatul Sultanilor Top Kapi, tinerii ascoreni au dorit să vadă sabia lui Ştefan cel Mare, dar pavilionul respectiv era în renovare, în schimb, au putut privi mâna Sfântului Ioan Botezătorul şi toiagul lui Moise. Au ajuns apoi la casa Maicii Domnului, Biserică care adăposteşte mormântul Sfântului Ioan Evanghelistul. Alte obiective turistice vizitate au fost: Izmirul, Troia, Bazilica Cisterne, ce a fost transformată în turn de apă al oraşului.

În cetatea Efes, unde se află Biblioteca lui Celsius, tinerii au încins Hora Unirii şi au verificat acustica amfiteatrului intonând cântece populare româneşti sau „Hristos a înviat“.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!