Transilvania
Inaugurarea Centrului de zi „Doris”, în orașul bihorean Salonta

Inaugurarea Centrului de zi „Doris”, în orașul bihorean Salonta

Pr. Cristian Rus, 14 Februarie 2018

Orașul bihorean Salonta are, începând de sâmbătă, 10 februarie, un nou Centru de zi pentru copii și tineri. În anul 2009 s-au pus bazele Asociaţiei „Sfântul Ierarh Nicolae, Ocrotitorul Săracilor”, coordonată de părintele Nicolae Marian, paroh la Parohia „Înălțarea Domnului” din Salonta, împreună cu preoteasa Dorina Marian.

La praznicul Rusaliilor din anul 2009, Preasfinţitul Sofronie, Epis­co­pul Oradiei, a sfințit o troiță în incinta centrului, la începutul lucrărilor de la Centrul de zi multifuncţional pentru copii „Doris” al acestei asociaţii.

Prin intermediul Primăriei municipiului Salonta, cu sprijinul primarului Török László, a fost concesionată o clădire, ce a fost reabilitată în întregime și unde s-a amenajat Centrul de zi multifuncțional, dotat cu mai multe cabinete de studiu pentru copii, un cabinet medical, cabinet de consiliere psihologică și spirituală, grupuri sanitare moderne, o sală festivă și un spațiu de protocol. Valoarea investițiilor se ridică la suma de peste 150.000 euro, bani proveniți din donațiile familiei părintelui Nicolae Marian, a familiei Francisc și Nicoleta Secară și a altor prieteni și sponsori ai Asociației „Sfântul Ierarh Nicolae, Ocrotitorul Săracilor din Salonta”.

Sâmbătă, 10 februarie, PS Episcop Sofronie al Oradiei, a binecuvântat și inaugurat Centrul de zi, în prezența ctitorilor, a angajaților, a binefăcătorilor, a numeroase oficialități centrale și locale, a reprezentanților Consulatului Onorific al Republicii Slovace la Salonta, a numeroși copii, beneficiari ai centrului, părinți, preoți, profesori și directori de instituții școlare, medici din Oradea și București și a numeroși alți invitați.

Evenimentul a început prin tăierea panglicii inaugurale la intrarea în clădirea centrului. A urmat slujba de binecuvântare și sfințire a centrului, oficiată de ierarh, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Copiii care beneficiază de serviciile centrului au prezentat, apoi, un mic program cultural, exprimându-și, astfel, mulțum­irea și recunoștința pentru tot ceea ce primesc prin intermediul acestui centru.

Preoteasa Dorina Marian, președinte al Asociației „Sfântul Ierarh Nicolae, Ocrotitorul Săracilor din Salonta”, a adresat cuvântul de bun venit, mulțu­mind tuturor celor care, începând din anul 2009, s-au implicat și au sprijinit „Asociația Sfântul Ierarh Nicolae, Ocrotitorul Săracilor” în demersurile făcute pentru ca Centrul de zi multi­funcțional „Doris” să poată fi dat în folosință, spre a veni în întâmpinarea nevoilor copiilor, tinerilor, adulților și vârstnicilor din Salonta, indiferent de etnie sau confesiune.

Primarul Török László a felicitat pe părintele Nicolae Marian și pe preoteasa Dorina Marian pentru ceea ce au realizat, subliniind că „acest centru este un exemplu demn de urmat pentru toți cei care doresc să construiască ceva bun și folositor în țara noastră”, și că a avut convingerea împlinirii acestui demers, deoarece a început sub semnul crucii și cu binecuvântarea lui Dumnezeu.

A urmat la cuvânt Sorin Ioan Roman, deputat în Parlamentul României, care și-a adus con­tribuția la realizarea acestui proiect filantropic și educațional, adresând felicitări tuturor celor implicați în aducerea la bun sfârșit a lucrărilor.

Prof. dr. Nicolae Suciu, managerul Spitalului „Polizu” din București, originar din Bihor, prezent la eveniment, a salutat realizarea unui astfel de centru într-un oraș precum Salonta și a menționat că „astfel de oaze de normalitate într-o societate tot mai bulversată sunt mai mult decât binevenite”.

PS Episcop Sofronie al Oradiei, în cuvântul său, a arătat că, „în mod providențial, Dumnezeu a rânduit ca sfințirea și inaugurarea Centrului de zi «Doris» din Salonta să aibă loc în ziua de prăznuire a Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, ocrotitor al bolnavilor și al medicilor”.

„Acest centru este așezat la o răscruce de drumuri, având menirea de a crea punți nevăzute între oameni, mai ales în această parte a țării noastre, polietnică, multiculturală, plurilingvistică, o icoană a Europei în miniatură, în care buna conviețuire a locuitorilor de pe aceste meleaguri este o dovadă că oamenii de aici știu să construiască punți de legătură spirituale, contribuind la stabilitatea și echilibrul zonei, dar mai ales la construirea unui viitor frumos pentru copiii și tinerii noștri”, a spus PS Episcop Sofronie.

Ierarhul a adresat felicitări ctitorilor, binefăcătorilor și celor ce lucrează în cadrul centrului inaugurat și a urat mult succes, sănătate și putere de muncă dascălilor și elevilor care vor frecventa acest așezământ, precum și tuturor celor care vor veni aici să își îngrijească sănătatea trupească și sufletească.

A onorat cu prezența la acest eveniment și Katalin Schmidt, vicepreședinte al Asociației NATO Charity Bazaar din Bruxelles.

Programe gratuite pentru tineri

Centrul de zi multifuncțional „Doris” susține diverse programe gratuite, la care s-au înscris peste o sută de copii și adolescenți. Astfel, sub îndrumarea prof. Andrea-Anna Mados, au început, în fiecare zi de miercuri, între orele 17.00-19.00, cursurile gratuite de limba germană. Tot prin cursuri gratuite, elevii pot opta pentru aprofundarea cunoștin­țelor de limba română, sub coordonarea prof. Ramona Buz și prof. Mihaela Zgimbe.

În cadrul asociației, sub îndrumarea psihologului Monica Lerinț, vor fi oferite gratuit programe de consiliere, evaluare și îndrumare.

În calitate de paroh și coordonator al centrului, părintele Nicolae Marian va organiza cursuri gratuite de morală, conduită și consiliere creștină a copiilor și a tinerelor familii din Salonta, iar prin grija asistentului social Cristian Nicușor Țig sunt pregătite noi programe de asistență social-umanitară pentru copiii și vârstnicii cu probleme speciale sau aflați în situații de criză materială.
Începând cu luna martie din acest an, cu sprijinul unor medici specialiști, asociația va oferi, prin Centrul de zi „Doris”, consultații medicale gratuite de medicină internă și ecografie, EKG, teste de diabet și de tensiune gratuite, de două ori pe lună. Potrivit preotesei Dorina Marian, următorul proiect major îl reprezintă construirea unei cantine sociale în curtea Centrului de zi „Doris” al „Asociației Sfântul Ierarh Nicolae, Ocrotitorul Săracilor”.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!