Inflaţia de 3.700% din Zimbabwe îi aduce pe africani înapoi la troc

16 Iunie 2007

Economia din Zimbabwe are toate şansele să se prăbuşească în următoarele şase luni de zile, iar în ţara africană să fie declarată starea de urgenţă, după ce ultimul raport trimis către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a dezvăluit o inflaţie scăpată total de sub control şi un şomaj fără precedent, transmite BBC. Inflaţia galopantă va determina, în curând, închiderea magazinelor şi întreruperea furnizării orcăror servicii către populaţie, obligând oamenii să se întoarcă la troc. „Memorandumul vorbeşte despre o situaţie în care guvernul nu funcţionează, un colaps total“, a spus un muncitor din Zimbabwe, pentru ziarul britanic „The Times“.

Raportul menţionează că unele companii îşi plătesc deja oamenii mai degrabă cu alimente decât cu bani şi că magazinele îşi dublează preţurile de două ori pe lună, ca să-şi permită să mai cumpere marfă. Inflaţia din Zimbabwe este 3.714%, cea mai mare din lume. Dacă situaţia nu se va schimba, atenţionează raportul, atunci inflaţia ar putea ajunge la 512.000% până la sfârşitul anului, aceasta dublându-se de la lună la lună.

Şi mai alarmant, rezervele de apă şi electricitate sunt şi ele pe sfârşite. Energia electrică a fost raţionalizată, de luna trecută, la patru ore pe zi. În Zimbabwe, doar un adult din patru este angajat şi o treime din populaţia ţării (4 milioane de oameni) va avea nevoie de ajutoare cu alimente, în acest an, potrivit programului de ajutor al ONU.

Preşedintele ţării, Robert Mugabe, nu se consideră însă responsabil pentru această situaţie economică şi dă vina pe un plan prin care Vestul vrea să-l înlăture de la guvernare, din cauza politicii sale de desproprietărire a albilor care au pământ.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!