Actualitate religioasă
IPS Calinic, în mijlocul credincioşilor din Parohia Bascov

IPS Calinic, în mijlocul credincioşilor din Parohia Bascov

Ecaterina Luţişina, 04 Iulie 2011

Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a oficiat, în Duminica a treia după Rusalii, Sfânta Liturghie în Parohia Bascov din Protopopiatul Piteşti, informează eparhiaargesului.ro.

Această parohie are în componenţa sa două biserici, slujba săvârşindu-se în biserica nouă cu hramul închinat Adormirii Maicii Domnului.

Cuvântul de învăţătură pe care ierarhul l-a ţinut în faţa credincioşilor a fost o tâlcuire a Sfintei Evanghelii, iar la final Înalt Preasfinţia Sa le-a mulţumit credincioşilor şi primăriei locale pentru implicarea activă în viaţa Parohiei Bascov, precum şi în celelalte parohii. După Sfânta Liturghie, Înalt Preasfinţitul Calinic a vizitat biserica veche din parohie, care este un monument istoric ce datează din secolul al XVIII-lea, dar şi şantierul bisericii din localitatea Valea Ursului, aflată în construcţie. În Parohia Bascov există astăzi o biserică din lemn, monument istoric din secolul al XVIII-lea, care poartă hramul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe".

În anul 1990, enoriaşii au hotărât să construiască un nou lăcaş de cult şi, după obţinerea aprobărilor necesare, a fost pusă temelia pentru noua biserică. Lucrările au stagnat opt ani din cauza problemelor financiare.

Construcţia efectivă a început în anul 1998, biserica fiind terminată şi sfinţită în anul 2006. Cu acest prilej, noul lăcaş de rugăciune a primit cel de-al doilea hram închinat Adormirii Maicii Domnului.

Pictura din interior este realizată în tempera de pictorul Cezar Ivana din Bucureşti.

În ultimii ani, pe lângă biserică s-au ridicat o capelă mortuară, o cancelarie, o bucătărie şi o sală praznicară. Lucrările au fost executate de meşteri din parohie, ajutaţi de majoritatea enoriaşilor, care au avut şi o importantă contribuţie financiară.

După oficierea Sfintei Liturghii, Înalt Preasfinţitul Părinte Calinic, împreună cu reprezentanţii administraţiei locale din comuna Bascov, a vizitat biserica veche, monument istoric, din Parohia Bascov, care datează din secolul al XVIII-lea, şi şantierul deschis la biserica aflată în construcţie în localitatea Valea Ursului.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!