Moldova
IPS Mitropolit Teofan a prezidat conferinţa preoţească în Protopopiatul Darabani

IPS Mitropolit Teofan a prezidat conferinţa preoţească în Protopopiatul Darabani

Luni, 11 iunie, în Parohia „Sfântul M. Mc. Gheorghe" din satul Mlenăuţi, comuna Hudeşti, a avut loc conferinţa preoţească semestrială a preoţilor din Protopopiatul Darabani, desfăşurată în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Ziua a început cu săvârşirea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi din Cercul pastoral-misionar „Sfântul Pantelimon" Başeu şi diaconi, din sobor făcând parte şi părintele protopop Costică Pînzariu şi părintele misionar protopopesc Constantin Prodan. Răspunsurile liturgice de la strană au fost date de Corala preoţească „Poarta cerului" a Protopopiatului Darabani, dirijată de către preotul Paul Andrei Smeu. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a amintit de chemarea la misiune a Sfinţilor Apostoli, chemare care, peste veacuri, adresată în mod personal tuturor credincioşilor, îi responsabilizează pentru a da răspuns, pentru a discerne între ceea ce i se cuvine lui Dumnezeu şi ceea ce se cuvine lumii acesteia.

Totodată, în cadrul Sfintei Liturghii au avut loc şi două momente importante pentru doi dintre slujitorii Bisericii din Protopopiatul Darabani. Mai întâi, preotul Ciprian Aboşculesei, recent numit în Parohia „Sfântul Gheorghe" - Horodiştea, a primit hirotesia întru duhovnic, pentru ca mai apoi, pentru activitatea rodnică misionară şi administrativ-gospodărească desfăşurată în cei 10 ani de preoţie, concretizată în finalizarea şi pregătirea pentru sfinţirea casei parohiale, preotul David Dan Stoean, parohul bisericii din Mlenăuţi, să fie hirotesit întru iconom.

Programul zilei a continuat prin desfăşurarea conferinţei propriu-zise, prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan şi aşezată sub tema Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi a Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918 în Patriarhia Română. În deschiderea conferinţei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a realizat o incursiune în istoria României, punctând diferite momente importante din anii de dinaintea şi din timpul Primului Război Mondial şi insistând asupra derulării cu rapiditate, în numai doi ani, a unei multitudini de evenimente dintre cele mai complexe şi având un ecou deosebit pentru viaţa Bisericii şi în orizontul naşterii statului unitar român. A urmat apoi referatul cu titlul „Chipuri de ierarhi şi de preoţi care au avut un rol important în desăvârşirea unităţii naţionale", susţinut de subsemnatul, preotul Cosmin Constantin Pristavu, prezentare care a punctat rolul deosebit al preoţimii române în timpul evenimentelor din Primul Război Mondial şi, totodată, a insistat asupra chipului luminos al organizatorului serviciului de asistenţă religioasă din cadrul Armatei Române, preotul profesor universitar Constantin Nazarie, protopopul preoţilor militari.

Susţinerea referatului a fost urmată de concluzii, de prezentarea diferitelor aspecte de ordin pastoral-administrativ, de întrebări şi de răspunsuri la problemele ridicate de preoţii participanţi. Conferinţa s-a încheiat prin îndemnurile finale la rugăciune, la unitate frăţească, la cultivarea misiunii liturgice şi pastoral-filantropice, îndemnuri adresate preoţilor participanţi de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, care a acordat, în final, şi câteva audienţe preoţilor prezenţi.

În încheiere şi ca o încununare a întâlnirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a săvârşit sfinţirea casei parohiale din satul Mlenăuţi, comuna Hudeşti, alături de toţi preoţii participanţi la conferinţa preoţească din Protopopiatul Darabani.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!