Moldova
IPS Teofan: „Suntem chemaţi să ne lepădăm de toate lucrurile şi vicleniile vrăjmaşului“

IPS Teofan: „Suntem chemaţi să ne lepădăm de toate lucrurile şi vicleniile vrăjmaşului“

19 Februarie 2018

În Duminica Izgonirii lui Adam din rai, ieri, 18 februarie 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Schitului Codrii Paşcanilor cu hramul „Sfânta Teodora de la Sihla", din judeţul Iaşi, înconjurat de obştea monahală, dar şi de credincioşii veniţi din împrejurimile municipiului Paşcani.

Din soborul slujitorilor au mai făcut parte şi părintele arhimandrit Arsenie Popa, stareţul Mănăstirii Sihăstria, părintele protosinghel Varsanufie, egumentul schitului, dar şi părintele Pavel Postolachi, protopop de Paşcani. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de monahi de la Mănăstirea Sihăstria.

După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit a ţinut un cuvânt de învăţătură referitor la începutul Postului Mare: „Să lepădăm lucrurile întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii. Este primul gând pe care îl mărturiseşte Sfântul Apostol Pavel. Orice păcat fiind întuneric şi orice gând la Dumnezeu fiind rază izvorâtoare de lumină. În al doilea rând, să vieţuim ca ziua, nu în ospeţe şi beţii, nu în desfrânări sau fapte de ruşine, arătând care este cuprinsul întunericului de care omul, de-a lungul întregii vieţi, dar în mod special în timpul Postului, este chemat să se păzească. Îmbrăcaţi-vă în Domnul Iisus Hristos, spune Sfântul Pavel în al treilea rând, arătând faptul că viaţa creştină şi, în mod special, vremea Postului este timp în care suntem chemaţi să ne lepădăm de toate lucrurile şi vicleniile vrăjmaşului şi să ne îmbrăcăm cu haina dreptăţii, să ne îmbrăcăm în Domnul Iisus Hristos. Şi dacă, prin mila Lui, încercăm să împlinim aceste lucruri, să nu îi judecăm pe cei care nu le fac precum noi, pentru că atunci pierdem ceea ce am săvârşit. Cel ce mănâncă să nu dispreţuiască pe cel care nu mănâncă, şi cel care nu mănâncă să nu judece pe cel ce mănâncă".

Totodată, în predica sa, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a arătat că postul reprezintă o perioadă de mai multă rugăciune şi smerenie: „Nu poate fi numit postitor cel care nu iartă pe acela care i-a greşit. A crede că putem posti, pe de o parte, dar a nu ierta pe cel care ne-a greşit nouă, pe de altă parte, ne aflăm întru neadevăr. În vremea postului, omul trebuie să aibă o atitudine discretă, cumpătată, lipsită de marele păcat al arătării de sine, pentru că oamenii apreciază pe cel care posteşte, dar dacă primim aprecieri în această lume, ne-am luat răsplata deja aici, în loc să o primim de la Tatăl nostru din Ceruri. Un mare părinte al Bisericii, Sfântul Nil Sinaitul zicea: «Ai reuşit să-ţi stăpâneşti stomacul? Stăpâneşte-ţi şi limba, gândul, ochii, simţirea». Postul trebuie să aibă toate componentele sale adunate. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: «Dacă ţi-ai schimbat bucatele şi nu ţi-ai schimbat şi viaţa, degeaba postim». Primul gând pe care omul trebuie să-l aşeze lângă hrana de post este mai multă rugăciune. Aceasta nu se poate dobândi decât într-o inimă smerită".

La finalul Sfintei Liturghii, părintele protosinghel Varsanufie, egumenul schitului, a adresat un cuvânt de mulţumire Înaltpreasfinţitului Părinte pentru binecuvântarea primită: „Îi mulţumim pentru dragostea pe care Înaltpreasfinţia Sa o are, că a venit în acest sfânt locaş. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi a Sfintei Teodora, biserica este plină, am avut o slujbă frumoasă şi nădăjduim ca în continuare acest urcuş duhovnicesc al Sfântului şi Marelui Post să ne conducă la o înviere duhovnicească autentică, la o înnoire şi o primenire sufletească, atât pentru noi înşine, cât şi pentru acest sfânt locaş. Mulţumim şi părintelui protopop, pentru cinstea de a fi alături de noi, de asemenea, şi părintelui stareţ care a venit şi a slujit împreună cu noi".

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan le-a citit apoi credincioşilor aflaţi în biserică o rugăciune specială de binecuvântare pentru Postul Mare care începe astăzi.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!