Banat
IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a împlinit 42 de ani de arhierie

IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a împlinit 42 de ani de arhierie

10 Februarie 2018

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a sărbătorit joi, 8 februarie, 42 de ani de la ridicarea în demnitatea arhierească. Hirotonia episcopală a avut loc la data de 8 februarie 1976, în Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

Înaltpreasfinția Sa s-a născut la 4 iunie 1936, la Timişoara, din părinţii Caius şi Vioara, primind din botez numele Traian. În acelaşi oraş a urmat şcoala elementară, apoi liceul. Între 1953 şi 1957 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, luându-şi licenţa în teologie, cu tema „Hristologia şi soteriologia Sfântului Atanasie cel Mare”. Între 1957-1960 a urmat cursurile de doctorat la acelaşi institut, specialitatea Patrologie, secundar Istoria bisericească universală. În 1962 a dat examenul aprofundat de admisibilitate, iar în ziua de 5 iunie 1973 a sustinut teza de doctorat în teologie cu titlul: „Doctrina hristologică a Sfântului Chiril al Alexandriei, în lumina tendinţelor actuale de apropiere între Biserica Ortodoxă şi vechile Biserici Orientale”, având coordonator pe părintele profesor dr. Ioan G. Coman. Între timp, a făcut studii ecumenice în Elveţia, la Facultatea de Teologie protestantă din Neuchatel în 1967, la Institutul ecumenic de la Bossey (1967-1968) şi la Facultatea de Teologie din Frieburg (1971-1972). A urmat şi cursurile de limba şi literatură franceză ale Universităţii din Neuchatel. A participat la numeroase întruniri ecumenice din diferite centre europene.

În 1961, la 1 februarie, a fost numit profesor la Seminarul Teologic din Caransebeş. De la 1 octombrie 1961 a funcţionat ca secretar eparhial la Arad, iar de la 1 iulie 1962 la Timişoara. La 1 aprilie 1968 a fost numit vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului.

A fost hirotonit diacon necăsătorit la 22 octombrie 1961, apoi preot la 10 martie 1968, iar la 24 iunie 1969 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, sub numele de Timotei. La 6 decembrie 1970, în urma aprobării Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost hirotesit întru arhimandrit. La cererea şi recomandarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Nicolae Corneanu al Banatului, Sfântul Sinod, în şedinţa din 15 decembrie 1975, a ales pe arhimandritul Timotei Seviciu în postul de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului, cu titlul de „Lugojeanul”, fiind instalat la Timişoara în data de 8 februarie 1976. Serviciul religios a fost oficiat de un sobor alcătuit din Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Episcopul dr. Visarion Aştilean al Aradului, Episcopul dr. Vasile Coman al Oradiei, asistaţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

În 1984, după trecerea la cele veşnice a Episcopului Visarion Aştileanu al Aradului, membrii Colegiului Electoral Bisericesc, împreună cu membrii Adunării eparhiale a Episcopiei Aradului, convocaţi pentru ziua de 30 septembrie 1984, au ales în unanimitate pe Preasfinţitul Părinte Timotei Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului, ca Episcop al Aradului. Instalarea a avut loc la 2 decembrie 1984, în Catedrala Episcopală din Arad, în prezenţa Mitropolitului Antonie Plămădeală al Ardealului, a Mitropolitului Nicolae Corneanu al Banatului, a Episcopului Vasile al Oradiei, a Episcopului Emilian al Alba Iuliei şi a Arhiereului-vicar Gherasim Hunedoreanul al Aradului.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!