IPS Varsanufie, la un an de la întronizare

Pr. Dorin Nifon Iancu, 10 Iunie 2015

La 8 iunie s-a împlinit un an de când Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, numit Arhiepiscop al Râmnicului la data de 22 mai 2014, a fost întronizat în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

La împlinirea unui an de jertfelnică și rodnică arhipăstorire, IPS Părinte Varsanufie a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală, aducând prinos de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile de care l-a învrednicit până în prezent. Cei care au pășit du­hov­ni­cește în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel cu participarea la Sfânta Liturghie s-au închinat, cu această ocazie, și la sfintele moaș­te ale Sfântului Mare Muce­nic Teodor Stratilat, păstrate în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, sfânt prăznuit în această zi, precum scrie în calendar: Aducerea Moaștelor Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat. În această zi de praznic, Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea a fost însuflețită de numeroși preoți, monahi și monahii din Eparhia Râmnicului, dar și de cre­dincioși de rând, care au venit să-și felicite ierarhul. Slujba de Te Deum a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, care a rostit și cuvântul de mulțu­mire pentru Înaltprea­sfințitul Părinte Varsanufie.

Numeroase realizări administrative şi culturale

Cuvântul de mulțumire a pus în lumină faptele deosebite pe care IPS Părinte Varsanufie le-a realizat în acest prim an de arhipăstorire, însemnând prin aceasta bucuria clerului și a poporului dreptslăvitor din Eparhia Râmnicului, care vede în Arhiepiscopul lor un model cinstit și vrednic de urmat. A vedea grija fără preget pe care Arhiepiscopul Râmnicului o poartă Sfintei Biserici și faptele vrednice de om gospodar de care a dat dovadă în puțin timp ține de datoria noastră, potrivit îndemnului Sfântului Apostol Pavel, care zice: „După roadele lor îi veţi cunoaşte. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini? Aşa că orice pom bun face roade bune, iar pomul rău face roade rele. Nu poate pom bun să facă roade rele, nici pom rău să facă roade bune. Iar orice pom care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc. De aceea, după roadele lor îi veţi cunoaşte” (Matei 7, 16-20).

În acest prim an de arhipăstorire, Arhiepiscopia Râmnicului a renăscut, spre slava lui Dumnezeu, prin numeroasele realizări administrative, culturale, pastoral-misionare și social-filantropice care au avut loc. Dintre acestea, amintim pe scurt numai o parte: a fost renovat în întregime ansamblul arhiepiscopal, a fost înființat Centrul de Studii Brâncovenești de la Mănăstirea Hurezi, a fost înființat un nou protopopiat, a fost intensificată misiunea prin mass-media, prin noua pagină de internet, a fost înființată Editura „Praxis” a Arhiepiscopiei Râmnicului, la care au apărut deja mai multe volume de carte și CD-uri cu muzică psaltică, au fost construite zece case pentru sinistrați, au fost organizate mai multe simpozioane internaționale și naționale, au fost dezvoltate proiectele catehetice din parohii, s-au deschis noi centre catehetice, au fost oferite mai multe burse școlare și ajutoare financiare pentru copiii defavorizați și cei merituoși din județul Vâlcea și, mai presus de toate, s-a arătat o grijă cu roade deosebite în renovarea schiturilor și mănăstirilor care împodobesc Eparhia Râmnicului.

La rândul său, IPS Varsanufie a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți la eveniment pentru dragostea pe care i-au arătat-o, precizând faptul că poartă neîncetat în suflet convingerea că mântuirea sa proprie atârnă de mântuirea preoților și a credincioșilor din Eparhia Râmnicului, pe care i-a primit de la Dumnezeu spre păstorire, și încredințându-i pe toți de binecuvântarea și rugăciunile sale către Bunul Dumnezeu.


 

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!