Theologica
Izvorâtorul de Mir

Izvorâtorul de Mir

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 26 Octombrie 2018

Dacă ne uităm în calendarul bisericesc vedem că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, pe care îl sărbătorim astăzi, are apelativul Izvorâtorul de Mir. Acest nume l-a primit de la faptul că, după sfârşitul său martiric, din mormântul său ieșea mir care tămăduia bolile.

Când vorbim de Sfântul Mucenic Dimitrie, „pe de o parte, dorinţa ne mişcă să vorbim după putere, iar împrejurarea cere cuvânt potrivit vremii noastre; îndatorirea, zorindu-ne, nu ne lasă să ne minunăm fără motiv de măreţia sfântului”, spune Sfântul Grigorie Palama. Cu adevărat, unul dintre cei mai cunoscuţi sfinţi din calendarul ortodox este Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, pe care îl sărbătorim ca pe un adevărat model de urmare a Domnului nostru Iisus Hristos.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale cărui sfinte moaște se află în Tesalonic, în biserica impunătoare de pe locul martiriului său, este cinstit în mod deosebit de către credincioșii de pretutindeni, datorită mijlocirii și minunilor sale.

În fiecare an, astăzi, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, la Tesalonic se organizează pelerinaje și procesiuni. Sfântul este ocrotitorul orașului și al comunității creștine din Tesalonic. Însă şi în alte locuri din lumea ortodoxă este cinstit Sfântul Dimitrie cu multă evlavie, multe din aceste locaşuri fiind și în ţara noastră.

Părintele Cleopa ne îndeamnă să-l cinstim nu numai astăzi, ci în toate zilele, arătând că se cuvine să ne rugăm Sfântului Mare Mucenic Dimitrie pentru că este grabnic ajutător: „Să avem în casă icoana lui şi când putem să-i citim acatistul. Să nu uităm că şi noi suntem ostaşi ai lui Hristos şi fii ai Bisericii Ortodoxe. Deci, să avem curaj şi să nu dăm înapoi în faţa ispitelor şi necazurilor vieţii. Fără râvnă şi bărbăţie, fără rugăciune şi smerenie, fără iubire cre­ştină, fără răbdare şi ajutorul sfin­ţilor nu ne putem mântui”.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!