Moldova
Jertfa noilor ctitori ai bisericii din Codăeşti, încununată prin slujba Sfinţirii

Jertfa noilor ctitori ai bisericii din Codăeşti, încununată prin slujba Sfinţirii

Constantin Ciofu, 11 Septembrie 2018

În localitatea Codăeşti, judeţul Vaslui, a fost oficiată duminică, 9 septembrie 2018, slujba Sfinţirii Bisericii cu hramurile „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfinţii Ioachim şi Ana”. Slujba a fost oficiată de PS Părinte Episcop Ignatie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat duminică, 9 septembrie 2018, slujba Sfinţirii Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfinţii Ioachim şi Ana” din localitatea Codăeşti, Protopopiatul Vaslui, judeţul Vaslui. Episcopul Huşilor a fost întâmpinat în faţa locaşului de închinare de soborul slujitorilor cu Sfânta Evanghelie şi de credincioşi cu pâine şi sare. Sfinţirea locaşului de închinare a început la exterior şi a continuat la interior. În timpul slujbei, părintele Adrian Chirvasă, protopop de Vaslui, a citit hrisovul de sfinţire.

Episcopul Huşilor a vorbit la finalul slujbei despre importanţa sfinţirii unei biserici. În altarul de vară, situat în apropierea bisericii, Episcopul Huşilor a oficiat Sfânta Liturghie în prezenţa a sute de credincioşi din parohiile Codăeşti I şi Codăeşti II şi din satele învecinate. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte părintele Vladimir Beregoi, consilier pe Sectorul economic şi social-misionar al Episcopiei Huşilor, părintele Dragoş Trofin, inspector eparhial în cadrul Corpului de inspecţie şi control al Episcopiei Huşilor, pr. Bogdan Vasile Mucileanu, inspector Construcţii bisericeşti şi patrimoniu pe Sectorul construcţii bisericeşti şi patrimoniu al Episcopiei Huşilor, părintele Daniel Profir, protopop al Protopopiatului 2 Iaşi, şi părintele Nicolae Chilcos, protopop al Protopopiatului Sicilia (Epiacopia Ortodoxă Română a Italiei).

Recunoştinţă faţă de ctitori

După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci. Răspunsurile la strană au fost oferite de către Grupul psaltic „Sfânta Muceniţă Chiriachi” al Episcopiei Huşilor. Părintele protopop Nicolae Chilcos a rostit un cuvânt din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Episcop Ignatie în care a vorbit despre purtarea crucii de către românii plecaţi în străinătate, îndemnându-i pe cei prezenţi să-şi iubească mai mult ţara şi să nu o părăsească.

La final, preotul paroh Vlad Rusu (Parohia Codăeşti I) şi preotul paroh Andrei Marciuc (Parohia Codăeşti II) au fost ridicaţi la rangul de iconom, iar binefăcătorii au primit distincţii de vrednicie. Preotul paroh Vlad Rusu a mulţumit Preasfinţitului Părinte Ignatie pentru că a oficiat slujba Sfinţirii bisericii din Codăeşti şi a reamintit etapele care au fost parcurse în ultimul deceniu în reabilitarea locaşului de închinare. În acelaşi timp, gândul de recunoştinţă s-a îndreptat către autorităţile locale, către ctitorii, donatorii şi binefăcătorii care şi-au adus contribuţia în toate lucrările derulate.

Biserica cu hramurile „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfinţii Ioachim şi Ana” deserveşte Parohia Codăeşti I şi Parohia Codăeşti II. Aceasta a fost ridicată în anul 1857 de către vornicul Vasile Ghica. Între anii 2009-2018, sub îndrumarea preotului paroh Vlad Rusu şi a preotului paroh Andrei Marciuc s-au realizat mai multe lucrări de reabilitare atât la interior, cât şi la exteriorul sfântului locaş. De asemenea, s-a ridicat un veşmântar şi un lumânărar. Pe lângă curăţarea picturii interioare şi reabilitatea catapetesmei, s-a construit o clopotniţă, un altar de vară şi o troiţă închinată eroilor neamului.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!