Transilvania
Județul Alba, reprezentat la festivalul „La obârșii, la izvor” de la Gyula

Județul Alba, reprezentat la festivalul „La obârșii, la izvor” de la Gyula

19 Octombrie 2018

La Gyula, Ungaria, a avut loc cea de-a XI-a ediție a festivalului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești, intitulat: „La obârșii, la izvor”. La eveniment a fost prezentă și delegația Inspectoratului Școlar Județean Alba.

La festival, a fost prezentă delegația Inspectoratului Școlar Județean Alba a cărei activitate se înscrie în cadrul proiectului „Copilăria unește România”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Programul de finanțare nerambursabilă a manifestărilor, acțiu­nilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României și a Primului Război Mondial.

Delegația Inspectoratului Șco­lar Județean Alba, condusă de către inspectorul general prof. Marcela Dărămuș, a fost formată din 60 de profesori, inspectori școlari și elevi, membri ai ansamblurilor folclorice din loca­litățile: Abrud, Baia de Arieș, Teiuș și Vințu de Jos, precum și elevi de la Palatul Copiilor din Alba Iulia și ai Liceului German din Sebeș.

De asemenea, o contribuție însemnată a avut-o Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia prin participarea unui grup vocal compus din elevi și profesori, precum și a soliștilor și a orchestrei acestei unități de învățământ, care a asigurat acompaniamentul pe toată durata spectacolului.

Evenimentul a fost organizat de către Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, fiind precedat de Sfânta Liturghie, oficiată, în Catedrala eparhială din Gyula, de Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. Delegația Inspectoratului Școlar Județean Alba a participat la sfânta slujbă alături de grupul vocal format din profesori și elevi, oferind răspunsurile la strană.

Apoi, la Casa de cultură din orașul Gyula, a avut loc recitalul folcloric, unde elevi și profesori ai școlilor de pe cuprinsul județului Alba au oferit publicului, alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, „Augustin Bena”, mărturii ale valorilor și tradițiilor românești seculare prin cântec, joc și frumusețea costumelor populare. (Prof. Laura Popa)


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!