Transilvania
Jurământ de credinţă al teologilor clujeni

Jurământ de credinţă al teologilor clujeni

Andreea Pâgleşan, 06 Iulie 2016

În prezența Înaltprea­sfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, cei 120 de absolvenți ai Facutății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au depus luni, 4 iulie, jurământul de credință faţă de Biserica Ortodoxă.

Momentul solemn a avut loc în capela din incinta Campusului Teologic „Nicolae Ivan” din cartierul Mărăști. La ceremonie au participat conducerea instituției și profesorii facultăţii.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a amintit un citat din cartea „Sufletul Apostolatului” a Arhiepiscopului Teofil Herineanu, pentru a puncta importanța misiunii unui cleric: „Noi clericii, putem cădea uneori în erezia activităţii exterioare, adică facem construcţii, punem la cale activităţi sociale, dar uităm că sufletul acestora este viaţa duhovnicească. Şi atunci, cum ar trebui să procedăm? Aşa cum spune tot Domnul Hristos: <Pe acestea trebuia să le faceţi şi pe acelea să nu le lăsaţi>. Întâi de toate, o viaţă spirituală deosebită, ca să prindă suflet şi constucţiile edilitare pe care le facem, şi activităţile filantropice, pentru că sunt necesare. Însă toate sunt viabile atunci când preotul duce o viaţă duhovnicească aleasă, mai ales într-o lume ce se secularizează, e cu atât mai mare nevoia de o viaţă duhovnicească aleasă”.
Părintele decan Vasile Stanciu, care a fost și îndrumătorul de an al tinerilor teologi, i-a îndemnat pe studenți la misiune, asemeni apostolilor și le-a reamintit că oriunde ar urma să lucreze, au responsabilitatea de a le fi recunoscători profesorilor și să ducă mai departe numele bun al instituției care i-a format: „Dacă aici, în facultatea noastră de Teologie, împreună cu colegii profesori am încercat să aruncăm în sufletele voastre sămânţa credinţei curate, şi voi, la rândul vostru, să fiţi recunoscători acestei şcoli şi să o purtaţi în suflet, să-i promovaţi numele peste tot unde veţi merge. Poate nu toţi veţi ajunge preoţi, poate nu toţi veţi lucra în sânul Bisericii, dar unde veţi merge, fie la altar, fie într-un birou, fie în alt loc de muncă, nu uitaţi că v-aţi format şi la Facultatea de Teologie din Cluj”. La finalul ceremoniei s-au anunţat mediile finale obținute de studenți și masteranzi, în urma susținerii lucrărilor de licență și disertație. 


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!