Laborator de informatică pentru elevii cu deficienţe de vedere

Cristina Zamfirescu, 06 Iunie 2018

Un laborator de informatică unic în România a fost inaugurat, luni, la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca, aparatura fiind adaptată la nevoile copiilor care învaţă în această şcoală.

Potrivit directorului liceului, Ramona Mureşan, calculatoarele au tastaturi special concepute pentru persoanele deficiente de vedere, precum şi softuri care citesc informaţia de pe ecran prin intermediul unei voci sintetice. Echiparea laboratorului a fost posibilă în urma unei donaţii în valoare de 35.000 de euro.

„Sunt echipamente adaptate nevoilor elevilor nevăzători, printre care calculatoare performante dotate cu monitoare mari, tastaturi cu caractere mărite şi software specializat, care citeşte informaţia de pe ecran prin intermediul unei voci sintetice. De asemenea, laboratorul dispune de o imprimantă specială, în valoare de 7.000 de euro, de mare performanţă, care permite conversia şi tipărirea automată a documentelor în alfabetul braille, precum şi imprimarea imaginilor grafice tactile”, a spus Mureşan.

Laboratorul de informatică are în total 16 calculatoare pe care au fost instalate aplicaţii software care fac posibilă transpunerea într-un semnal sonor a tot ceea ce este scris pe ecran sau în limbaj braille, PC-urile fiind dotate cu tastaturi speciale.

„Sunt tastaturi braille, foarte complexe şi foarte scumpe, costul uneia fiind de 3.500 de dolari”, a explicat reprezentantul firmei de la care provine aparatura din laborator.

Profesorii Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca sunt de părere că aceste echipamente îi vor ajuta pe elevi să se descurce mai bine în procesul de învăţare.

„Elevii noştri au acum contact cu informaţia, cu un text, prin trei căi - vizuală, auditivă şi tactilă. Pot scrie pe ecran referatele care li se cer la şcoală, lucrări, dar au şi acces la informaţie, pot naviga pe internet, pot citi mult mai uşor”, a spus profesorul de informatică Emanuel Boboiu.

În cadrul Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca învaţă 200 de copii, proveniţi din toată ţara.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!