Laboratorul Centrului Medical „Providenţa“ participă la Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei

30 Iunie 2007

Laboratorul de analize din cadrul Centrului Medical „Providenţa“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se numără printre puţinele acreditate în cadrul Programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, având posibilitatea de a efectua toate analizele incluse în prevederile programului, dar şi altele, mai laborioase.

Dotat cu analizoare performante, laboratorul va prelucra probele recoltate în punctele de recoltă acreditate, atât în judeţul Iaşi, cât şi în alte judeţe ale Moldovei, cum ar fi Neamţ sau Botoşani, centrul având intenţia să încheie contracte şi cu casele de asigurări de sănătate din aceste judeţe pentru perioada de derulare a programului.

„Centrul Medical „Providenţa“ are un laborator acreditat, care poate realiza majoritatea tipurilor de analize: de biochimie, de hematologie, de anatomo-patologie şi citologie, toxicologie, parazitologie. În plus, în zilele următoare vom achiziţiona încă un aparat de biochimie, cu un număr mai mare de parametri şi o linie ELISA, care va realiza analize suplimentare de imunologie. Avem deja mai mulţi medici de familie contractanţi“, a declarat preotul Ioan Şerban, coordonator administrativ al centrului.

Cele două aparate ce urmează a fi achiziţionate vor îmbunătăţi viteza de prelucrare a probelor, de la 100 de analize pe oră la 300 de analize pe oră.

Centrul Medical „Providenţa“ se află într-un program de control extern de calitate 17025 Randox, special conceput pentru laboratoare, după modelul ISO pentru alte tipuri de servicii. „Vom edita un manual al calităţii pentru laborator, avem nişte amenajări suplimentare în curs de realizare, vor fi cheltuieli suplimentare legate de spaţii, de personal“, a mai precizat preotul Ioan Şerban.

În prezent, în laboratorul Centrului „Providenţa“ lucrează patru medici, şase asistenţi medicali, un chimist şi un laborant.

Dacă solicitările legate de Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei vor fi mari, structura de personal a laboratorului va fi lărgită, prin încadrări pe perioadă determinată, astfel încât capacitatea de prelucrare a probelor să nu fie afectată. (O.B.)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!