Lansare de carte despre clerici şi mireni mărturisitori în închisorile comuniste

06 Decembrie 2017

Volumul Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în închisorile comuniste (1945-1964) „este un act terapeutic de readucere în conştiinţa comunităţii de credinţă a unor figuri de clerici, monahi şi laici plasaţi de pedagogia lui Dumnezeu

în mijlocul unei dictaturi care se mândrea cu ambiţia de a naşte un «om nou», altul decât cel paulin“, susţine Radu Preda, preşedinte executiv al IICCMER.

La peste un sfert de secol de la căderea regimului comunist în România, Adrian Nicolae Petcu şi pr. Nicolae Cătălin Luchian şi-au propus să defrişeze arhivele fostei Securităţi pentru a identifica şi cerceta clericii ortodocşi români şi mirenii mărturisitori, care în perioada regimului comunist au fost închişi. Caracterul inedit al lucrării constă atât în tema aleasă, dedicată mărturisitorilor din Eparhia Iaşilor, cât mai ales în amploarea documentării.

Cartea „Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în temniţele comuniste (1948-1964)“ este structurată în două părţi, cea introductivă şi cea a dicţionarului (unde se regăsesc 150 de biografii ale clericilor şi mirenilor mărturisitori din Eparhia Iaşilor, care au suferit detenţie în perioada comunistă). De asemenea, la final sunt anexate diverse extrase ale sentinţelor, fişe matricole penale, bilete de eliberare, cereri pentru chemarea în Consistoriu Eparhial şi slujire temporară, procese-verbale de interogatorii consemnate la anchetări, procesul-verbal de constatare a decesului ieromonahului Haralambie Vasilache în temniţa comunistă ş.a..

Despre aceste biografii, dar şi despre alte aspecte legate de viaţa mărturisitorilor în temniţele comuniste vor vorbi prof. Radu Preda, arhimandritul Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, dar şi autorii Adrian Nicolae Petcu şi pr. Nicolae Cătălin Luchian, în cadrul evenimentului de lansare a volumului „Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor, în închisorile comuniste (1945-1964)“, organizat de Editura Doxologia şi Colegiul „Sfântul Nicolae“, vineri, 8 decembrie, la Muzeul Mitropolitan (Sala Baptisteriu) din cadrul Ansamblului Mitropolitan din Iaşi, începând cu ora 17:00. De asemenea, publicul se va putea bucura şi de un recital de colinde, susţinut de Corul Basileus al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi.

Cartea, care va fi lansată vineri, 8 decembrie, va putea fi comandată şi online, pe site-ul Editurii Doxologia: https://edituradoxologia.ro.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!