Actualitate religioasă
Lansare de carte și dezbatere pe seama spiritualității Triodului la Paris

Lansare de carte și dezbatere pe seama spiritualității Triodului la Paris

Alexandru Ojică, 13 Februarie 2018

Catedrala Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris a găzduit sâmbătă, 10 februarie, lansarea volumului „Mystagogie du grand Carême - Essai de théologie du temps liturgique” apărut la Editura Apostolia a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, în colecția „Doxologie”, coordonată de Bernard le Caro. Autorul este cunoscutul ieromonah Macarie de la Mănăstirea athonită Simonos Petras.

Evenimentul a fost moderat de părintele Iulian Nistea și s-a bucurat de prezența Înaltprea­sfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, și a clericilor și credincioșilor din regiunea pariziană. Bernard le Caro a punctat importanța acestui volum în contextul perioadei din anul liturgic ce a început în Duminica Vameșului și a Fariseului. La rândul său, autorul a vorbit despre diferitele înțelesuri ale perioadei Triodului în istorie, dezvoltarea Postului cel Mare și importanța acestor 10 săptămâni în viața creștinilor ortodocși. „Perioada Triodului este acel timp din an pregătitor pentru sărbătoarea Paștilor și aproape coincide cu Postul cel Mare. Slujbele oficiate în biserică sunt o completare a ascezei personale la care este invitat fiecare creștin, de unde înțelegem că Postul Mare și Triodul nu sunt zile de însingurare, ci de comuniune. Vorbim de o înțelegere hristologică și eclesiologică a Triodului”, a sub­liniat ieromonahul Macarie.

La final, cei prezenți au purtat un dialog cu autorul pe diverse tematici ale Triodului și pregătirii pentru Postul cel Mare. De remarcat este și faptul că lucrarea părintelui Macarie este de fapt subiectul de cercetare al tezei sale de doctorat, susținută în 1978 la École Pratique des Hautes Études, fiind prima apariție a acesteia în limba franceză. Convertit la Ortodoxie în urma unei căutări spirituale, părintele ­Macarie este de peste 30 de ani monah la Mănăstirea Simonos Petras, ocupându-se în mod deosebit cu tipicul, rânduiala slujbelor oficiate în cultul ortodox.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!