Banat
Lansarea unui volum despre Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Lansarea unui volum despre Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Pr. Vlad-Sergiu Sandu, 17 Octombrie 2018

La finalul săptămânii trecute, în Sala „Vasile Goldiș” din incinta Consiliului Județean Arad, în prezența unui numeros public, a avut loc lansarea volumului Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, scris de părintele Simion Mladin, eclesiarhul catedralei și coordonatorul principal al lucrărilor de construcție a acesteia.

Evenimentul a debutat cu rugăciunea Tatăl nostru, cântată de corul Catedralei Arhiepiscopale din Arad, după care domnul Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol” din Arad și moderatorul acestui eveniment, a evidențiat importanța întâlnirii, evocând câteva date cu privire la contextul minunat în care această carte vede lumina tiparului la 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, amintind și despre faptul că aceasta este prima catedrală ortodoxă construită după Revoluția din 1989 din România.

Primul invitat la cuvânt a fost Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a subliniat importanţa marii împliniri pe care o are Aradul în Anul Centenarului, aceea de a-și vedea catedrala consolidată. „Este un edificiu în construcția căruia am fost implicați toți, împlinirea tuturor că avem un locaș de închinare de o asemenea manieră care are menirea de a fi de trebuință tuturor credincioșilor Aradului și nu numai. Este un loc de reculegere înfrumusețat cu sufletele celor care s-au ostenit, atât a celor vii, cât și a celor care au trecut în Împărăția lui Dumnezeu”. De asemenea, a continuat spunându-le celor prezenți că „cele scrise documentat în cartea de față reprezintă mai mult decât o cronică - o istorie cu date pentru exactitatea cărora garantează cei care au fost de la început și până la sfârșit martorii lucrării, angajați în toată desfășurarea cu întreaga lor ființă”.

După aceasta, domnul Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, le-a adresat un cuvânt celor prezenți, în cadrul căruia sublinia „cât este de frumos și emoționant să fii contemporan cu un eveniment de o asemenea manieră: terminarea construcției unei catedrale”. De asemenea, domnia sa a evidențiat faptul că „această carte pune în eternitate, prin scris și imagine, informații care peste ani vor fi de o valoare inestimabilă pentru cei care vor urma după noi”.

A urmat apoi cântarea unei pricesne de către Corul Catedralei Arhiepiscopale, condus de diac. Laviniu Morariu, după care viceprimarul municipiului Arad, domnul Călin Bibarț, a rostit un cuvânt în cadrul căruia a făcut legătura între două mari împliniri ale municipiului Arad pentru anul 2018, și anume: terminarea construcției și a picturii catedralei noi, precum și terminarea renovării Palatului Cultural. Referindu-se la volumul lansat, acesta sublinia faptul că „urmașii noștri, când vor deschide această carte, cu certitudine vor avea ce învăța”.

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a fost, de asemenea, prezentă la acest eveniment prin doamna rector prof. univ. dr. Ramona Lile, care și-a exprimat bucuria de a fi contemporană cu unul dintre cel mai importante evenimente din istoria Aradului.

După aceasta, pr. dr. Vasile Pop, cadru didactiv în cadrul Universității „Vasile Goldiș” din Arad, fost consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Aradului, a făcut prezentarea acestei lucrări, subliniind câteva idei cu privire la rolul important pe care îl are o catedrală în cetate. De asemenea, a precizat faptul că „autorul și-a înscris lucrarea în perspectiva timpului, urmărind să prezinte tot ce e mai relevant în desăvâr­șirea acestui important edificiu arădean. Cu o bogată fundamentare teologică, părintele autor, prin cele 18 capitole, 38 de anexe, 411 pagini, 194 de ilustrații și 130 de titluri la bibliografie, reușește să lase Aradului unul dintre cele mai importante documente”. În concluzia prezentării, acesta sublinia faptul că „această catedrală răspunde unor necesități atât liturgice, cât și publice”, după care, amintind de un vers din poezia „Noi” a lui Octavian Goga: „Avem un vis neîmplinit”, conchidea că „visul nostru, al arădenilor, este, de acum, împlinit, iar dacă peste ani vom fi întrebați, ca arădeni: «ce am făcut pentru Arad?», vom putea răspunde simplu: «Catedrala Arhiepiscopală»”.

A urmat apoi la cuvânt prof. Maria Pantea, istoric preocupat de viața bisericească arădeană, care a subliniat importanța acestei lucrări pentru Biserica Ortodoxă din această parte a țării.
În cele din urmă, părintele Simion Mladin, autorul lucrării, a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor care au luat parte la acest eveniment, care „coincide cu ziua așezării ultimei pietre de marmură pe pardoseala catedralei”, precum și celor care i-au fost alături în decursul celor 22 de ani în lucrarea de desăvârșire a acesteia. A subliniat cu precădere faptul că „principalul ctitor al Catedralei Arhiepiscopale din Arad este și va rămâne pentru totdeauna Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei”. De asemenea, a făcut câteva precizări cu privire la motivele care l-au determinat să împlinească și această lucrare, de a scrie un volum. În concluzie, părintele autor preciza că „pre­zența Catedralei în municipiul Arad este și va rămâne în conștiin­ța generațiilor ce vor urma un simbol luminos al credinței ortodoxe și al ființei naționale, ca mărturie a spiritualității și demnității sale, precum și a afirmării frumo­sului nemuritor transpus și statornicit în artă”.

În încheiere, decanii Facultății de Teologie și directorii Seminarului Teologic Ortodox au primit din partea Consiliului Județean Arad și a Primăriei Arad Medalia Centenar cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, pentru implicarea directă în formarea preoților din această zonă a țării și nu numai.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!