„Le Tour“, din nou pătat

26 Iulie 2007

▲ Kazahul Alexandre Vinokourov, unul dintre cei mai apreciaţi rutieri participanţi în Turul Franţei, a fost depistat pozitiv în urma unui control antidoping efectuat, după ce a câştigat etapa din Alpi ▲ Echipa sa, Astana, a anunţat că se retrage din „Le Tour“ ▲

Turul Franţei este zguduit din nou de un scandal de dopaj. După ce Ullrich a fost suspectat şi după ce mitul Armstrong a fost dărâmat de acelaşi scandal numit dopingul, a venit rândul unui alt rutier apreciat să aibă probleme.

Rutierul kazah Alexandr Vinokurov (foto) (Astana), 33 de ani, a fost depistat pozitiv cu ocazia controlului antidoping efectuat sâmbătă, 21 iulie, după victoria sa din etapa a 13-a a actualei ediţii a Turului ciclist al Franţei. Potrivit cotidianului sportiv francez „LâEquipe“, testul la care Vinokurov a fost spus la finalul contra-cronometrului individual de la Albi, a scos în evidenţă „practicarea unei transfuzii sanguine omologate, cu puţin timp înaintea etapei, utilizând sângele unui donator compatibil“.

Publicaţia din Hexagon adaugă că Vinokurov a fost supus unui nou test, luni după-amiază, după cea de-a doua sa victorie în Marea Buclă, în cadrul etapei a 15-a, Loudenvielle-Le Louron, iar eşantionul prelevat este analizat în prezent de către laboratorul de la Chatenay-Malabry. Transfuziile omologate de sânge sunt detectabile începând cu Jocurile Olimpice de la Atena, din anul 2004, graţie unei metode puse la punct de laboratorul de la Lausanne (Elveţia), americanul Tyler Hamilton fiind primul ciclist depistat pozitiv prin această metodă, în cursul Turului Spaniei ediţia 2004, adaugă „LâEquipe“.

În urma acestui scandal, Astana a anunţat marţi, seară, că se retrage din Turul Franţei şi l-a suspendat pe Vinokurov(33 de ani).

Jandarmii francezi au efectuat marţi seara o percheziţie la hotelul echipei Astana din localitatea Pau, care şi-a anunţat retragerea din Turul Franţei după ce rutierul kazah Alexandre Vinokurov a fost depistat pozitiv la transfuzie sangvină. Circa 20 de poliţişti au sosit la hotel cu genţi de sport şi au controlat camerele în care au fost cazaţi cei de la Astana. Nici containerele de gunoi nu au fost uitate în acest raid. Forţele de ordine au părăsit hotelul cu numeroşi saci şi cutii de carton pline de obiecte neidentificate, în timp ce autocarul echipei Astana, cu ciclişti şi oficiali, se afla încă în parcarea hotelului.

Au fost testaţi şi liderii Rasmussen şi Contador

De la începutul Turului Franţei au fost efectuate, în total, 211 teste sangvine inopinate, ultima oară, înaintea lui Vinokourov, fiind testaţi liderii clasamentului general.

Ocupanţii primelor două locuri în Turul Franţei, danezul Michael Rasmussen şi spaniolul Alberto Contador, au fost supuşi unor teste sangvine inopinate, marţi, în cursul zilei de repaus la Pau. Rasmussen şi Contador au fost declaraţi apţi să continue cursa, la fel ca şi ceilalţi 38 de rutieri care au mai fost testaţi cu această ocazie. Toţi componenţii echipelor Rabobank (Rasmussen) şi Discovery Channel (Contador), dar şi cei ai formaţiilor Lampre, Caisse dâEpargne şi Euskatel au fost supuşi controalelor antidoping în cursul dimineţii de marţi.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!