Lista produselor care s-au ieftinit

03 Iunie 2015

Taxa pe valoarea adăugată pentru toate categoriile de produse alimentare s-a redus, începând cu această săptămână, de la 24% la 9%, măsura ducând la diminuarea prețurilor cu cel puțin 12 procente. Potrivit legii, cota redusă de TVA se aplică pentru mai multe tipuri de produse, de la animale vii destinate consumului uman, pește, ouă, lapte și până la pro­duse zaharoase, se­mințe, ceai sau fructe și legume. Consiliul Concu­renței va monitoriza evoluția prețurilor după scăderea TVA.

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) s-a redus începând cu 1 iunie de la 24% la 9% pentru mai multe categorii de produse alimentare, această măsură reflectându-se, cel puțin teoretic, în prețul acestora, care trebuie să fie mai mici cu cel puțin 12 procente. Consumatorii ar trebui să găsească noile prețuri semnalizate la raft, iar pe bonul fiscal vor putea citi, sub totalul de plată, cât a însumat TVA de 9% și cât cel de 24%.

Potrivit legislației, TVA de 9% se aplică la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne și organe comestibile, pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice, cu excepția peștilor ornamentali vii, lapte și produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare, fructe comestibile. De asemenea, pe lista produselor care beneficiază de cota redusă de TVA se mai află cojile de citrice sau de pepeni, cafea, ceai, mate și mirodenii, cereale, cu excepția celor destinate însămânțării, produse ale industriei morăritului, malț, inu­lină, gluten de grâu, semințe și fructe oleaginoase, semințe și fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie, furaje, grăsimi și uleiuri de origine animală sau vegetală, preparate din carne, din pește sau din crustacee, din moluște sau din alte nevertebrate acvatice.

De TVA 9% beneficiază și zaharurile și produsele zaharoase, cacao și preparatele din cacao, preparatele pe bază de cereale, de făină sau de lapte, produsele de patiserie, preparate din legume, din fructe sau din alte părți de plante, băuturile de oțet, alimentele preparate pentru animale, sarea care este utilizată ca ingredient pentru prepararea alimentelor, produse chimice anorganice și organice care sunt utilizate ca ingrediente.

Potrivit Hotărârii privind modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cota redusă de TVA de 9% se aplică pe tot lanțul economic de la producție până la vânzarea către consumatorul final de către toți furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianți, după cum informează Agerpres.

Astfel, un producător agricol care vinde fructe către un comerciant va aplica cota de TVA de 9%, iar la rândul său, comerciantul vinde fructele tot cu cota de 9%, indiferent ce destinație ulterioară vor avea fructele livrate: alimente, materie primă pentru dulceață, compoturi sau producția de alcool.

De TVA de 9% beneficiază și serviciile de alimentație publică pentru categoriile specificate de produse. Potrivit autorităților, măsura reducerii TVA la 9% la produsele alimentare va contribui la creșterea puterii de cumpărare cu procente cuprinse între 4% și 15%.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței vor verifica la nivel național evoluția prețurilor după reducerea TVA pentru a vedea dacă efectul este menținut în timp. (Oana Nistor)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!