Transilvania
Foto: Darius Echim

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Campusul „Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca

Darius Echim, 22 Martie 2019

În după-amiaza zilei de miercuri, 20 martie, la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un sobor de părinți profesori și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, a Sfântului Grigorie Dialogul, Episcopul Romei.

Ierarhul a slujit înconjurat de un sobor format din decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, pr. prof. Vasile Stanciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, secretarul eparhial, arhim. lect. Benedict Vesa, pr. lect. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Ortodox din Cluj-Napoca, arhim. Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula, Alexandru-Constantin Ciui, protopopul de Cluj II, alături de alți părinți profesori ai facultății.

Cu această ocazie, Înaltprea­sfințitul Părinte Andrei a ținut un cuvânt de învățătură, intitulat „Renunțări mici, cu rezultate mari. Biruirea înclinaților spre plăcere”, pornind de la versetul scripturistic din Evanghelia după Luca, capitolul 13, versetul 24 „Siliţi-vă să intraţi prin poarta cea strâmtă, că mulţi, zic vouă, vor căuta să intre şi nu vor putea”.

„E o realitate că omul contemporan renunță cu greu la micile sau la marile lui plăceri, și nu o ia pe calea cea strâmtă, cu renunțări, ci îi place să meargă pe calea cea lată, să intre pe poarta cea largă, numai că toate acestea duc la pieire”, a spus ierarhul.

Pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății, a mulțumit Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei pentru binecuvântare și prezență în mijlocul co­munității instituției de învă­țământ teologic superior.

La Liturghia arhierească au luat parte studenți teologi şi profesori care, în număr mare, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de arhid. asist. dr. Daniel Mocanu.

La final, Părintele Mitropolit Andrei le-a dăruit studenților si cadrelor didactice cartea „Veș­nicia s-a născut la sat”, care a apărut în contextul „Anului omagial al satului românesc” în Patriarhia Română. Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Ivan.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!