Oltenia
Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob”-Țara Loviștei

Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob”-Țara Loviștei

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit duminică, 8 iulie, Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii „Sfântul Ioan Iacob”-Țara Loviștei, din comuna Racovița, judeţul Vâlcea, unde a fost sărbătorită Icoana Maicii Domnului „Kazanskaia”. Cu acest prilej, IPS Părinte Varsanufie a vorbit despre importanţa preacinstirii Maicii Domnului.
Icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cu Pruncul, numită „Kazanskaia” sau din Kazan, este unică prin faptul că în ea este zugrăvită o singură mână - dreapta Pruncului Hristos, care binecuvântează.

Numele Icoanei Maicii Domnului „Kazanskaia” provine de la localitatea Kazan din Rusia, unde ea a fost găsită. În 1579, orașul Kazan, vechea capitală a hanatului tătarilor, a suferit un mare incendiu. În același an, Maica Domnului se arătase unei copile de nouă ani, pe nume Matrona, poruncindu-i să-i scoată la lumină chipul frumos zugrăvit de sub ruinele uneia dintre casele arse. Visul s-a repetat până când copila a înțeles că icoana trebuie scoasă din casa arsă. Luată din acel loc, Maica Domnului din Kazan este purtată în procesiune în Biserica „Sfântul Nicolae”, iar apoi în Catedrala „Buna Vestire”, loc în care mulți credincioși alergând au primit tămăduire sufletească și trupească. Aceste minunate fapte l-au determinat pe Ivan cel Groaznic să zidească pe locul găsirii icoanei o mănăstire de maici, unde a așezat icoana. La rândul său, țarul Feodor Ivanovici a înălțat și el o mare biserică din piatră, cu hramul „Uspeniei (Adormirii Maicii Domnului)”, iar de la 8 iulie 1594 Icoana Maicii Domnului „Kazanskaia” a fost pusă spre cinstire în această catedrală.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!