Locuitorii mai multor sate din judeţul Covasna sunt terorizaţi de urşi

26 Iunie 2007

▲ „Nu se mai tem nici de foc, nici de zgomotele puternice şi chiar au ajuns să se plimbe pe uliţe“, a declarat primarul comunei Dobârlău, Vasile Maxim ▲ Specialiştii susţin că animalele au devenit „agitate şi, de multe ori, foarte agresive, din cauza căldurii“ ▲

Locuitorii mai multor sate din judeţul Covasna sunt terorizaţi de urşi, care au ajuns să se plimbe prin livezi şi prin curţile oamenilor. Primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, a declarat că a primit o sesizare scrisă din partea unei persoane din localitatea Lisnău, care s-a plâns că nu mai are curajul să iasă din casă, de teama unui urs care îi vizitează gospodăria în fiecare noapte.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Demeter Janos, spune că acesta nu este un caz izolat şi că, în ultimii ani, animalele sălbatice, îndeosebi mistreţii şi urşii, au provocat pagube însemnate în culturile agricole şi au băgat spaima în oameni. „Nu se mai tem nici de foc, nici de zgomotele puternice şi chiar au ajuns să se plimbe pe uliţe“, a declarat şi primarul comunei Dobârlău, Vasile Maxim.

Un sătean a fost operat de 67 de ori, după ce a fost atacat de un urs

Sătenii din judeţul Covasna se plâng că, de multe ori, animale au atacat oameni, pe care i-au nenorocit pe viaţă.

Primarul comunei Dobârlău a dat exemplul unui sătean din localitatea Bixad, care a fost operat de 67 de ori în ţară şi străinătate, după ce a fost atacat de un urs, în urmă cu câţiva ani. De asemenea, în luna februarie a acestui an, un vânător aflat la o partidă de vânătoare în zona Baraolt a fost practic scalpat de un urs şi a scăpat ca prin minune cu viaţă. Administratorii fondurilor de vânătoare spun că porcii sălbatici şi urşii s-au înmulţit peste măsură, deoarece au găsit un habitat favorabil în judeţul Covasna. „În această zonă trăiesc aproximativ de 240 de urşi, un număr foarte mare, comparativ cu alte zone din ţară. Din cauza căldurii excesive, animalele au devenit agitate şi, de multe ori, foarte agresive“, a spus preşedintele Asociaţiei vânătorilor sportivi din judeţ, Laszlo Bela.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!