Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Lucrări agricole specifice toamnei

Lucrări agricole specifice toamnei

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Mariana Bahcevan - 29 August 2015

În luna septembrie începe semănatul cerealelor de toamnă (grâu, secară, orz, orzoaică sau triticale), iar la mijlocul lunii septembrie începe semănatul rapiței. Culturile de grâu semănate târziu au rezistenţă scăzută la iernare, dar şi la secetă.

Semănatul de toamnă începe când temperatura aerului este de 13-15°C şi trebuie să se încheie în 10-15 zile, când temperatura ajunge la 8-9°C. În funcţie de evoluţia vremii, semănatul poate începe cu 6-7 zile mai devreme sau mai târziu. Executat în condiţii optime, semănatul asigură o răsărire uniformă a plantelor, cu o bună dezvoltare a sistemului radicular, fiind asigurată trecerea cu pierderi minime peste anotimpul rece al anului. În septembrie se finalizează recoltarea florii-soarelui, în majoritatea zonelor de cultură. Tot luna care urmează începe semănatul rapiţei şi al cerealelor de toamnă: grâu, secară, orz, orzoaică şi triticale (triticale este un hibrid de grâu și secară. Plantele de triticale, după aspectul lor general, se aseamănă mai mult cu grâul). Cerealele de toamnă nu se pot cultiva după sorg, mei, dughie, deoarece acestea lasă terenul sărac în apă. De asemenea, nu se seamănă în monocultură, deoarece se înmulţesc agenţii patogeni şi dăunătorii comuni.

Înfiinţarea culturilor de primăvară

Grâul este semănat în zonele colinare începând cu 15 septembrie şi până la începutul lunii octombrie, iar în câmpiile din vestul şi sudul ţării semănatul începe spre sfârşitul lunii septembrie şi se încheie în ultima decadă a lunii octombrie. Specialiştii în horticultură nu recomandă semănatul mai devreme deoarece plantele se dezvoltă prea viguros şi devin sensibile la iernare. Temperaturile ridicate din toamnă pot determina tulburări fiziologice care, în primăvară, duc la stagnarea creşterii şi chiar la pieirea plantelor. Culturile de grâu semănate târziu au rezistenţă scăzută la iernare, dar şi la secetă, din cauza neparcurgerii de către plantă a procesului de călire. Triticalele se seamănă de preferinţă în zona periferică a culturii grâului, în a doua jumătate a lunii septembrie, orzul şi orzoaica de toamnă, fiind mai sensibile la îngheţ decât grâul, se seamănă cu o săptămână mai devreme, pentru a avea timp să se călească şi să reziste la îngheţ. Perioada optimă de semănat a secarei de toamnă este cu circa 10 zile înaintea grâului de toamnă, deoarece îşi încheie înfrăţirea din toamnă. Este a doua cereală panificabilă după grâu şi se cultivă în zonele mai puţin favorabile pentru cultura grâului: soluri acide sau nisipoase, climă rece şi umedă. În zonele subcarpatice secara se seamănă între 15 și 25 septembrie, iar în zonele sudice între 25 septembrie și 5 octombrie. Semănatul prea timpuriu duce la formarea unei mase vegetative prea bogate, plantele fiind mai expuse asfixierii sau epuizării sub stratul gros de zăpadă. La mijlocul lunii septembrie începe semănatul rapiţei. În zona de nord a ţării semănatul e mai timpuriu, de la 20 august, iar în zona de sud-est în jurul datei de 15-20 septembrie. Rapiţa poate fi cultivată pe toate tipurile de sol, însă producţiile cele mai ridicate se obţin pe solurile cel mai bine aprovizionate cu materie organică. Poate reveni pe acelaşi teren după cel puţin 3 ani.