Lumea pe scurt

16 Iunie 2007

Germania reglementează din nou imigraţia

Parlamentul de la Berlin a aprobat joi o nouă lege care va permite imigranţilor aflaţi de mai mulţi ani în Germania să rămână legal pe teritoriul ţării atât timp cât găsesc locuri de muncă. Potrivit acestei legi, circa 100.000 de străini ale căror cereri de azil au fost respinse vor putea rămâne în ţară pe termen nedefinit, cu condiţia să îşi găsească un loc de muncă până la sfârşitul anului 2009. Ministrul de Interne german Wolfgang Schaeuble a apărat noile reglementări şi a afirmat că „integrarea trebuie să reuşească“. Guvernul vrea, de asemenea, să reducă numărul căsătoriilor forţate, ridicând vârsta legală la care o soţie poate intra în Germania, de la 18 la 21 de ani. Urmând exemplul altor state, Germania cere de acum ca imigranţii să deţină cunoştinţe elementare de limba germană.

Arhivele de război ale URSS au fost declasificate

Rusia a declasificat arhivele Armatei Roşii şi ale Marinei sovietice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la aproape 66 de ani de la invadarea Uniunii Sovietice de către Germania nazistă. „Documentele declasificate - 4 milioane în total - provin din serviciile centrale ale arhivelor Ministerului Apărării, Marinei, serviciului de sănătate şi muzeului medical ale Ministerului Apărării“, a indicat colonelul Serghei Ilinkov. Oficialul rus aprecizat însă că rămân clasificate numai documentele referitoare la tribunale şi cele ale curţilor de justiţie, precum şi telegramele cifrate. Responsabilii ruşi speră că documentele puse la dispoziţia cercetătorilor vor face lumină asupra unor teorii foarte controversate, precum cea care acuză Uniunea Sovietică că ar fi atacat Germania nazistă, şi că vor clarifica problema numărului de soldaţi sovietici ucişi în conflict.

SUA cer Rusiei să nu mai ameninţe ţările baltice

Statele Unite au cerut, joi, Rusiei să nu mai ameninţe cu atacuri militare sau sancţiuni fostele republici sovietice Estonia, Letonia şi Lituania şi să abordeze diferendele existente între părţi într-un mod „civilizat“. „Există o serie de probleme grave şi dificile între Rusia şi statele baltice, unele fiind ancorate într-o viziunea diferită a istoriei“, a declarat Daniel Fried, adjunctul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene. „Aceste divergenţe pot fi discutate în mod onest şi civilizat. Ameninţările, atacurile sau sancţiunile nu îşi mai au locul“, a subliniat Fried, în cursul unui forum organizat la Washington pe tema legăturilor diplomatice între Statele Unite şi statele baltice.

Dictatorul nord-coreean a fost operat de inimă

Kim Jong-il, dictatorul comunist nord-coreean, ar fi fost supus unei intervenţii chirugicale efectuată de medici germani, luna trecută, iar starea sa de sănătate este instabilă, liderul de la Phenian fiind nevoit să se plimbe însoţit, relatează „The Times“ în ediţia electronică de ieri. Informaţiile despre operaţia de bypass şi starea sa de sănătate au determinat serviciile de informaţii chineze, americane şi sud-coreene să intre în stare de alertă în perspectiva unei ţări cu arsenal nuclear, dar lipsită de un lider, dezvăluie publicaţia britanică. Surse apropiate regimului au declarat că dictatorul în vârstă de 65 de ani a fost tratat cu succes în luna mai pentru un blocaj arterial.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!